Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Блиц“, „Политика“ и „Новости“ нису прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 12. 2011.

„Блиц“, „Политика“ и „Новости“ нису прекршили Кодекс

Комисија за жалбе Савета за штампу одлучила је да листови „Блиц“, „Политика“ и „Вечерње новости“ нису прекршили одредбе Кодекса новинара Србије у извештавању о смени директора КБЦ „Бежанијска коса“.

Комисија је на седници одржаној 15. децембра донела одлуку којом се одбија жалба Клиничко-болничког центра „Бежанијска коса“ и одлучила да листови „Блиц“, „Политика“ и „Вечерње новости“, објављивањем текстова о смени директора КБЦ „Бежанијска коса“, из јула месеца, нису прекршили одредбе Кодекса новинара.

Подносилац жалбе сматрао је да је текстовима - "Лекари траже смену директора у КБЦ Бежанијска коса" („Блиц“, 5. јул 2011); "Доктори смењују директора" („Новости“ 6. јул 2011) и "Одлука о директору КБЦ Бежанијска коса у рукама градских одборника" („Политика“, 6. јул 2011) – повређен Кодекс новинара Србије Србије јер се стиче утисак да је „незнатна група лекара која очигледно има приступ одређеним дневним листовима ради пласирања нетачних и непотпуних информација, објављивањем оваквих текстова, заједнички покушала да изврши притисак и утиче и на јавно мњење и на градску скупштину, како би се изазвала смена диркетора КБЦ Бежанијска Коса, за шта не постоје разлози“.

Већина чланова Комисије сматрала је да то што касније није објављено да директор није смењен не води закључку да је наведним текстовима прекршен Кодекс новинара Србије јер, како је оцењено, новинари су у тренутку објављивања текстова, на основу информација из својих извора, имали разлога да верују да ће до смене доћи.

Одлука није донета једногласно јер су чланови Комисије - Петар Јеремић и Зоран Ивошевић, сматрали да је реч о недовршеним информацијама и да је требало објавити да до најављене смене директора КБЦ „Бежанијска коса“ ипак није дошло.

Такође, Тамара Скроза и Филип Шварм сматрали су да је "Политика" повредила Кодекс објављивањем коментара читаоца на веб сајту којим се доводи у везу смрт пацијента са неисправношћу скенера у КБЦ "Бежанијска коса" .

Комисија за жалбе Савета за штампу радила је у саставу: Миљенко Дерета, Љиљана Смајловић, Петар Јеремић, Стојан Марковић, Небојша Спаић, Божо Прелевић, Зоран Ивошевић, Тамара Скроза, Славиша Лекић и Филип Шварм.

Од почетка рада Комисије, средином септембра, пет жалби је решено, од чега је само у једној констатована повреда Кодекса. Поступак по две жалбе је у току, док је преко 20 жалби одбачено јер нису испуњавале услове за разматрање.

У надлежности Савета за штампу је 66 штампаних медија, што представља 85% штампаног тиража свих новина у Србији.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси