Насловна  |  Актуелно  |  Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)  |  „Курир“ - Рекеташ сваког режима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Сукоб: Информер и Курир vs Блиц и Ало (2014)

10. 11. 2012.

Аутор: Иван Јовановић Извор: Блиц

„Курир“ - Рекеташ сваког режима

Дневни таблоид “Курир“ ударна је песница сваког режима у Србији и лист који служи за обрачунавање са политичким противницима, али буквално и за рекетирање српских привредника.

Једноставно, онај ко није желео да им да новац завршио би на насловној страни тог таблоида. Ово је систем по коме „Курир“ ради већ годинама и који добро знају сви на политичкој и економској сцени Србије.

Ово је истина о таблоиду који се појављује као морални судија, а заправо никад није поштовао ни новинарске кодексе ни етичке норме.

Оснивач овог таблоида је Радисав Родић заједно са синовима Александром и Вукадином. Родић је познат по томе што је држави остао дужан милионе за порезе и доприносе да би на крају био ухапшен због невраћања кредита Комерцијалној банци.

Радисав Родић, који се до тада бавио трговином и транспортом, ушао је на медијску сцену када је 1998. године основао “Глас јавности”, у коме је окупио групу новинара који су напустили “Блиц”. Још тада је покушао да украде име “Блицу”, али га је суд спречио у тој намери. Променио је неколико главних уредника и новинара, а по правилу свима је остао дужан по неколико плата и пореза и доприноса.

Родићеви приватни ратови

Таблоид „Курир“ је основао 2003. године, после убиства премијера Зорана Ђинђића, а неколико година касније ушао је у рат с тадашњим министром финансија Млађаном Динкићем због неплаћања пореза. Из тог времена остала је и чињеница да је Пореска управа оптужила Родића за највећи покушај преваре у наплати ПДВ за износ већи од 400 милиона динара. Остало је забележено и да је током предизборне кампање 2008. године „Курир“ на 40 насловних страна имао фотографију Млађана Динкића, о коме су изношене бројне лажи. Динкић је касније тужио „Курир“ за све лажи изнете о њему и добио десетине пресуда на суду. Када је на власт дошла коалиција ДС, Г17 плус и СПС, „Курир“ је постао и њихова огласна табла преко које су се обрачунавали како са противницима у својим редовима, тако и са политичким противницима, што су и те како осетили функционери Српске напредне странке Томислав Николић и Александар Вучић.

Међутим, власт ДС 2009. године подиже оптужницу због невраћања кредита против Радисава Родића, који убрзо завршава у затвору. Међутим, бивши режим пристаје да Родић, уместо у затвору, казну служи на ВМА, али да заузврат преузму главну улогу у уређивању тог таблоида. Та јасна и огољена веза „Курира“ и владајућег режима јасно се види на случају Душана Бјелопетровића, који је из Министарства правде дошао у управу „Курира“. Бјелопетровић постаје директор фирми “Балкан њуз груп” и “Друштво оснивача и издавача штампаних гласила Србије”, које су у власништву сина Радисава Родића Александра, који преузима вођење очеве фирме.

Тиражи све мањи, приходи све већи

Са Бјелопетровићевим појављивањем у „Куриру” долази и до пословне ренесансе те фирме. „Курир инфо”, издавач листа „Курир”, 2009. годину завршава са губитком од скоро 22,5 милиона динара, да би већ следеће године имао добит од 38,4 милиона динара. За само годину дана „Курир“ бележи скоро 20 пута веће приходе - са 53 милиона динара у 2009. на милијарду динара у 2010. години. Сви ови подаци доступни су на сајту Агенције за привредне регистре. Овај раст прихода још је занимљивији када се укрсти са подацима одиторске куће “АБЦ Србија”, која је у то време одитовала тираж „Курира”. Приходи су им све већи, а тиражи све мањи, јер су са 120.000 продатих примерака у децембру 2009. пали на 104.000 у децембру 2010. године. Али због лажирања података о продатом тиражу „Курир“ је први пут избачен из одитинга АБЦ.

После победе СНС на мајским изборима, мењају се и ствари у „Куриру“. Таблоид који је објављивао најгоре неистине о председничком кандидату СНС Томиславу Николићу готово преко ноћи постаје батина у рукама напредњака. Промену политичког курса први осећа Душан Бјелопетровић, који је у септембру, месец и по дана после формирања владе СНС-СПС-УРС, скинут са функције директора “Балкан њуз групе”. А функционери Демократске странке све чешће красе насловне стране “Курира”, који пише о њиховим сумњивим пословима док су били на власти.

Тако „Курир“ поново хапси и блати политичке противнике и неистомишљенике Српске напредне странке. Преко овог таблоида власт припрема јавност за хапшења, па се тако на насловној страни „Курира“ данима појављује неко ко би после неколико дана или недеља завршио иза решетака.

Родићи дужни доприносе за 200 новинара

Лист „Курир” више пута мењао је издавача јер су фирме које су издавале тај лист одлазиле у стечај, а формиране су нове које би наставиле да издају лист. Управо због „Курира” је донет и нови Закон о информисању, на чему је инсистирао Млађан Динкић. Једна за другом у стечај су ишле фирме „Вести дана”, „Курир нет”... Фирме у власништву Радисава Родића и чланова његове породице познате су и по томе што нису плаћале доприносе и стаж својим запосленима. О томе сведочи и списак који поседује “Блиц” с именима и матичним бројевима више од 200 особа којима доприноси нису уплаћивани више од 10 година у „Гласу јавности”, „Гнету”, „Курир нету”, „Глас нету”, „Куриру инфо”... Сам Радисав Родић био је на првом списку највећих пореских дужника међу физичким лицима, који је објављен почетком 2012. године, са више од 65 милиона динара дуга.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси