Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Газе Устав због Курира
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

12. 07. 2017.

Извор: Курир

Газе Устав због Курира

Јанко Веселиновић, професор привредног права и лидер Покрета за преокрет, каже да је у случају „Адрија медија групе“ прекршен Устав у чак осам тачака. Одлуком пореских органа да блокирају рачун АМГ без навођења износа дуга и правног основа повређено је више основних уставних начела.

Члан 21, Забрана дискриминације- Пред Уставом и законом сви једнаки, свако има право на једнаку заштиту, без дискриминације.

Члан 36, Право на једнаку заштиту права и на правно средство- Јемчи се једнака заштита права пред судовима и другим државним органима, и пред имаоцима јавних овлашћења, што је на крају и Пореска управа.

Члан 50,  Слобода медија- Свако је слободан да, без одобрења, на начин предвиђен законом оснива новине и друга средства јавног обавештавања и то право се не може ограничити.

Члан 58, Право на имовину- Јемчи се мирно уживање својине и других имовинских права стечених на основу закона. Право својине је и право над финансијским средствима и може бити ограничено само у јавном интересу утврђеном на основу закона за накнаду, која не може бити нижа од тржишне.

Члан 60, Право на рад- Јемчи се право на рад, у складу са законом, и свако има право на рад. Дакле, запосленима у АМГ је ограничено право на рад.

Члан 67, Право на правну помоћ- АМГ је онемогућено да се правним средствима бори за своја права, јер је решење такво да је против њега немогућа правнаборба.

Члан 83, Слобода предузетништва- Предузетништво је слободно, може се ограничити законом ради заштите здравља људи, животне средине, природних богатстава и ради безбедности. Значи, само ради овога. На који начин је Курир угрозио здравље људи да би му се ограничило право предузетништва?

Члан 84, Положај на тржишту- Сви имају једнак правни положај. Забрањени су акти којима се супротно закону ограничава слобода конкуренције, а овде је ограничена. На овај начин је АМГ доведен у положај неједнакости на тржишту.

Весна Ракић Водинелић, професорка- Права дискриминација! Зашто не гоне „Новости“?

То се зовед искриминација, која је забрањена Уставом и Европском конвенцијом за заштиту Ијудских права. То би био добар случај за Европски суд у Стразбуру, јерје питање зашто Пореска управа негони компанију „Новости“, с великим дугогодишњим дугом, а гони АМГ за суму која није дефинисана. То је типичан дискриминаторски однос.

Вида Петровић Шкеро,бивша председница Врховног Суда- Пореско решење за АМГ није правно ваљано!

Ово решење подлеже правним лековима, жалби. Није правно ваљано. Могу да се користе сви правни лекови, имате читав низ, да би се то исправило.

Божо Прелевић, адвокат- Пустошење институција!

Устав гарантује једнакост пред законом свих грађана и свих правних субјеката. Изузетак од тога не смеју да буду ни Курир ни Новости. Зивимо у времену сурове неједнакос ти, јер овде Ијуди трпе притиске ако се учлане у неки покрет, кафићи се затварају ако у њима седе неки политичари... Ништа то није добро. Тако се само пустоше институције.

Балша Божовић, народни посланик ДС- Влада безакоње у Вучићевој Србији.

Последњи догађаји у вези с понашањем Пореске управе према АМГ говоре све више о потпуном обесмишљавању закона ове земље. Не само да нема једнаког третмана пред законом већ се јавно најављују упади инспекција, хапшења, малтретирања и разни притисци на АМГ. Са речи се прелази на дела и то само показује колико безакоње влада у Вучићевој Србији. Режим не преза ни од чега не би ли уништио свакога кога сматра противником и питање је само који је следећи корак у само власти једног човека.

Бошко Обрадовић, Двери- Плаши се Курира, зато крши Устав.

Вучићев режимј е прекршио и прекршиће Устав и све законе само да би задржао власт у медијском мраку. Њихов пад с власти могућ је само са ослобођењем медија. Зато се толико плаше Курира и све ће учинити да га униште, као и сваки други глас слободне мисли и говора у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси