Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Међународна федерација новинара о гашењу Newsweek Србија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

05. 08. 2017.

Извор: www.newsweek.rs

Међународна федерација новинара о гашењу Newsweek Србија

Адриа Медиа Гроуп (АМГ), највећа српска издавачка кућа, саопштила је 1. Августа да престаје са издавање српског издања популарног америчког магазина Newsweek Банковни рачуни АМГ замрзнути су од стране српских власти почетком јула, саопштила је група.

АМГ је цитирала саопштење Пореске управе од 6. јула у ком се наводи да је блокирање њихових рачуна начињено "како би се обезбедило прикупљање прихода чија је контрола у току, с обзиром на то да постоји ризик да ће обвезник да избегне ову обавезу".

Захтеви за додатним објашњењима поводом ове одлуке одбијени су од стране Пореске управе, извештавају медији, уз образложење да су разлози "тајни".

Независно удружење новинара Србије (НУНС) - која је чланица ИФЈ/ЕФЈ саопштила је да "жали и да изражава озбиљну забринутост због затварања магазине Њузвик Србија. Њузвик је имао професионалну уређивачку политику, различитост садржаја, нарочито се бавећи специфичним некомерцијалним темама од јавног значаја, заузимао је посебну позицију на српској медијској сцени.

Без улажења у оправданост тврдњи АМГ, НУНС верује да је медијско тржиште у Србији политички контролисано и да у пракси још нису заживела законом предвиђена решења и механизми који би требало да обезбеде пуну слободу медија".

Удружење новинара Србије (УНС) - такође чланица ИФЈ/ЕФЈ изражава "жаљење кад год се медиј који доприноси различитости мишљења и бави се важним питањима - затвори", рекао је председник УНС Владимир Радомировић. АМГ је поднела кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и Драгане Марковић, директорске Пореске управе Србије, уз тврдњу да су жртве "бруталне дириговане кампање коју министар води у провладиним медијима против председника АМГ Александра Родића и запослених у његовој компанији".

Newsweek је популарни магазин у власништву америчке компаније са 12 глобалних језичких издања као и четири издања на енглеском језику. Newsweek Србија почео је са излажењем у јануару 2015. након што је АМГ купила лиценцу крајем 2014. У јуну 2016. АМГ је Newsweek почео да штампа као месечник.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси