Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Када се "Курир" бори за демократију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

14. 07. 2017.

Аутор: Људмила Цветковић Извор: Радио Слободна Европа

Када се "Курир" бори за демократију

Бесни рат између таблоида у Србији у чијем средишту је председник државе Александар Вучић. „Курир“ Вучића оптужује за диктатуру и притисак на медије, а таблоиди блиски власти, али и једна од најпопуларнијих телевизија, узвраћају да власник „Адриа медија групе,“ у чијем је саставу и дневни лист „Курир“, Александар Родић заправо тиме рекетира Вучића због наводног пореског дуга.

Зашто су насловне стране дневног листа „Курир“ са натписима о „диктатури и самовлашћу“ председника Србије Александра Вучића подигле толику буру, не само у делу провладиних медија, него и у самој власти?

„Једноставно они говоре истим језиком на начин на који се и ова власт обраћа нама. То је језик који разуме 90 посто бирача, то је језик којим се побеђује Александар Вучић“, сматра новинарка недељника НИН Сандра Петрушић.

Државни функционери се утркују да истакну како је то што „Курир“ пише о Вучићу последица личне мржње, те да се ради о хајци на председника.

Укључили су се и прорежимски таблоиди који тврде да Александар Родић од „готово извесног банкротства хоће да се спаси тако што преко својих новина покушава да уцени и рекетира новоизабраног председника Србије Александра Вучића“.

Таблоиди и електронски медији са таблоидним садржајем су данима пласирали вести о наводним дуговањима „Курира“ да би 6. јула Пореска управа привременом мером блокирала све рачуне "Адрија медија групе д.о.о." (АМГ), како је саопштио правни тим АМГ.

Према том саопштењу Пореска управа није навела податке о евентуалном дугу и времену блокаде рачуна, нити је навела иједну околност из које произилази да евентуално утврђени порез неће бити плаћен.

На сајту „Курира“ објављена су документа која је АМГ добио из Пореске управе по којима је Адриа Медиа Група 8. јуна добила уверење да је измирила све доспеле обавезе које су у надлежности Министарства финансија.

У уторак 11. јула директорка Пореске управе Драгана Марковић рекла је Удружењу новинара Србије (УНС) да “Курир” није имао пореску обавезу пре доношења Решења о пореској обавези.

“Од момента доношења Решења, а врло добро ‘Курир’ зна кад је добио Решење, имају и пореску обавезу. Сва уверења која је он раније добијао, добио је пре доношења тог Решења”, изјавила је Марковић.

Она каже да према закону Пореска управа не може „лицима која нису легитимисана“ да даје информације о износу обавеза Курира.

“Адриа Медија Група” одмах реагује и тражи од директорке Пореске управе да обавести јавност која су то њихова дуговања и колико износе, наводећи да је “Курир” штампано издање компаније АМГ и да се пореска обавеза може утврдити једино издавачу, што, како тврде, "никада није учињено".

А на питање УНС-а због чега је само “Адриа Медија Групи” блокиран рачун када је познато да постоје проблеми великих пореских дуговања и у другим медијским компанијама, директорка Пореске управе поручује да одговор треба да затраже од службе за информисање Пореске управе.

Додуше, следећег дана, у среду, из дневног листа „Вечерње новости“ саопштено је да им је по налогу Пореске управе такође блокиран рачун због дуга из 2009. године.

“Ако Адриа група дугује порез онда постоје порески органи и остали органи који треба тиме да се баве“, каже професор на Факултету политичких наука у Београду и стручњак за медије Раде Вељановски упозоравајући да морају да постоје закони који на једнак начин погађају све и власт која ће допустити медије са критичким мишљењем.

Чињеница да се неколико медија, Пинк, Српски телеграф, Информер и још неки, укључује жестоко у целу ту причу доказује и да то није проблем пореза већ је очигледно да су ови медији који нападају сада ’Курир’ апсолутно с разлогом названи режимски медији и понашају се тако да што је могуће више заштите тренутну владајућу коалицију и самог председника Вучића и да не допусте апсолутно никоме да изговори некакво другачије, критичко мишљење“, сматра Вељановски истичући међутим, да су пређене границе у начину извештавања - и од оних који сада нападају Курир, али и од Курира.

Неколико дана након што је “Адриа медија група” добила уверење од Пореске управе да је измирила све доспеле обавезе добија Решење о привременој мери обезбеђења наплате пореза – „забрану преноса новчаних средстава ради обезбеђења наплате јавних прихода у износу од 16 милиона динара за који је у току поступак утврђивања – контроле, пошто постоји опасност да порески обвезник осујети, онемогући и учини неефикасном његову наплату“, пише на сајту Удружења независног удружења новинара.

Подсећа се да су последњим решењем Пореске управе, од 6. јула “Адриа Медија Групи” блокирани рачуни по истом основу, само што овог пута није наведен износ пореског дуга.

АМГ тврди да је по експресном поступку „измишљен фантомски, непостојећи дуг из 2014. и 2015. године, а камата одређена – одокативно“, те да тиме Александар Вучић и његови „партијски војници“ желе да униште сваку критику.

Александар Родић, власник „Адриа медија групе“, која има 26 дигиталних и 57 штампаних издања и која послује у региону, тврди да је Вучићу од почетка владавине на памети апсолутна контрола над медијима а његов таблоид “Курир” са прорежимских позиција прелази на критичко извештавање о власти.

„Оно што они сада раде могу сврстати у критику актуелног режима. Међутим, проблем је у поверењу које ми имамо, прво у односу на Родића, затим у ’Курир’ и напослетку у било који таблоид“, оцењује новинарка Сандра Петрушић.

Однос између „Курира“ и Александра Вучића последњих година је амбивалентан. Креће се од оштрог сукобљавања и оспоравања владајуће политике, па до потпуно супротног – пријатељског стиска руке у просторијама „Адриа медија групе“, па све испочетка.

„Кад буде следећи пут писао ’Извини Србијо’ и неку истину... бар да постоји фотографија“, рекао је Вучић уз смешак док се, само пре неколико месеци, (1. марта) руковао са Александром Родићем у просторијама „АМГ групе“.

„Баш сам срећан што сам овде", изјавио је Вучић, тада као премијер, уочи кампање за председничке изборе.

А годину и по дана раније Александар Родић је у отвореном писму „Србијо извини“ тврдио да је под притиском да избаци сваку озбиљнију критику на рачун Владе и премијера, те да је заједно са 80 одсто других власника медија, међу којима су и Жељко Митровић (Пинк) и Драган Вучићевић (Информер) учествовао у пројекту улепшавања стварности.

Након тог писма уследио је Вучићев одлазак у полицију на полиграф како би демантовао оптужбе „Курира“ о уценама, такође је креирана афера „државни удар“, чији је један од аутора Драган Вучићевић, власник и уредник таблоида „Информер“, затим је телевизија “Пинк” емитовала целодневни програм под називом „Рушење Вучића, последњи чин“.

Следи кратко помирење, оличено наведеном Вучићевом посетом “Адриа Медија Групи”, да би се Александар Родић обратио јавности другим отвореним писмом „Србија се диже“ и најавио улазак у политику са поруком да се Србија диже против аутократије.

Вучић гостујући на Телевизији Happy одговара да су два разлога због којих се то ради.

„Један је наравно то што ја нити могу нити хоћу нити ико може да дозволи да неко утиче на Пореску управу, да некоме дозвољава утају пореза. Друга ствар је да постоје дугови. Ако узмете кредит од државне банке тај кредит морате да вратите а не да не вратите“, рекао је Вучић у понедељак.

Пре него што је Пореска управа предузела кораке против „Курира“ дојучерашњи истомишљеници из медијске бранше били су највећи критичари власника овог таблоида.

„Родић када остане без пара креће у ту врсту рекетирања, постаје одједном опозициони лидер и фабрикује афере. То је радио не само према Вучићу, него и према другим политичарима“, рекао је за „ТВ Пинк“ директор дневника "Српски Телеграф” Саша Миловановић.

„Вршио је притисак чак и да измишљамо приче само да би он после неког времена могао да оде и да им каже: Ево, стаћемо с писањем, то кошта толико и толико...“, рекао је Милан Лађевић, бивши главни уредник Курира, такође за „ТВ Пинк“.

У причу се укључио и власник ТВ “Пинк” Жељко Митровић својим отвореним писмима, којима се годинама уназад преко своје телевизије са националном фреквенцијом обрачунава што са својим политичким неистомишљеницима што са онима који су против актуелних власти.

„Овај примитивизам је настао из истог епицентра па су се сви разишли. Како се они свађају тако се мења и клима у том делу, јако ми је непријатно да кажем, медијске сцене јер то не сматрам медијском сценом, али ајде“, оцењује новинарка Сандра Петрушић.

Зато је приметно да су новинари суздржани када је у питању тренутна позиција „Курира“. Професија то види као свађу међу бившим пријатељима, примећује Драгана Жарковић Обрадовић, директорка БИРН-а у Србији.

„Курир без обзира што је променио своју политичку афилијацију и даље на најгрубље начине крши професионалне стандарде у свом извештавању. То што су они променили страну на начин како третирају теме, информацију и на који начин трују јавни простор се није променило“, каже Драгана Жарковић Обрадовић.

Али ипак упозорава да је јако важно да се ситуација око “Курира” прати.

„Да се прати степен репресије и механизми који би се евентуално користили да се ‘Курир’ угаси. То ће нам показати у ком правцу то може да иде са било којим другим медијем“, поручује директора БИРН-а у Србији.

Колико је упадљива оштрина кампање која се води између сада посвађаних медија, толико је, колико до недавно, била упадљива и њихова спремност да иступају као адвокати интереса власти. И то оне власти која и по релевантним међународним оценама, попут Европског парламента, доводи у питање медијске слободе.

Због таквог стања посматрачима је тешко да разлуче шта су прави мотиви појединих потеза не само медијских учесника него и државе.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

15.07.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 02:57

Re:

Blago tebi...

Одговори
пет

14.07.

2017.

Realan [нерегистровани] у 13:51

Hm...

Ah, počela je internacionalizacija slučaja "Ugroženi branilac demokratije i sloboda Milosrdni Anđeo 'Kurir'".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси