Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  АМГ тражи од директорке Пореске управе Драгане Марковић да обавести јавност која су то наша дуговања и колико износе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

12. 07. 2017.

Извор: Адрија медија група

АМГ тражи од директорке Пореске управе Драгане Марковић да обавести јавност која су то наша дуговања и колико износе

Поводом скандалозне изјаве директорке Пореске управе Драгане Марковић дате Удружењу новинара Србије да је „Куриру издато неко пореско решење, те да Курир зна да има пореску обавезу“, истичемо да је Курир штампано издање, то јест дневне новине које издаје „Адрија медија група д.о.о.“ (АМГ) и као такав и не може имати било какву пореску обавезу нити му иста може бити утврђена, већ се та обавеза може утврдити једино његовом издавачу АМГ, што никада није учињено.

Позивамо Пореску управу и директорку да одмах обавесте јавност Србије да ли АМГ има нека дуговања на име пореза и колика су та дуговања.

Подсећамо да је пореска контрола АМГ отпочела 30. 11. 2015. и окончана је 5. 2. 2016. године, с тим што још увек није донет записник о извршеној контроли, што је у смислу члана 128 став III Закона о пореском поступку и пореској администрацији Пореска управа била дужна да учини (достави записник) у року од пет дана од дана завршетка контроле.

Пореска управа је такође била дужна да у року од 60 дана донесе и решење о евентуално утврђеним неправилностима и неплаћеном порезу у смислу члана 129 став II Закона о пореском поступку и пореској администрацији, али то није учинила.

Дана 8. и 9. 6. 2017. године Пореска управа је издала уверења у којима је наведено да „Адрија медија група д.о.о.“ нема доспелих пореских обавеза те да су све обавезе према АМГ измирене.

Пореска управа је пореску контролу незаконито наставила тако што је 14. 6. 2017. године донела противзакониту привремену меру којом се АМГ забрањује располагање новчаним средствима у оквирном износу од 16 милиона динара.

Пошто привремена мера од 14. 6. 2017. године „није остварила своју сврху“ да АМГ онемогући пословање и издавање дневних новина Курир, Пореска управа је дана 6. 7. 2017. донела нову привремену меру којом блокира СВЕ рачуне АМГ у циљу гашења 57 штампаних и 26 веб издања наше групе.

Нова привремена мера донета је 6. 7. 2017. без икакве контроле, противзаконито. Након доношења исте, Пореска управа противзаконито доноси нови налог за теренску контролу АМГ и исти антидатира на 5. 7. 2017. године, а уручује га тек 10. 7. 2017.

Привремена мера од 6. 7. 2017. је грубо незаконита из следећих разлога:

У привременој мери не наводи се за који износ је одређена забрана преноса новчаних средстава  преко рачуна АМГ, односно за који износ је у току поступка контроле утврђено да постоји опасност да порески обвезник осујети или онемогући наплату пореза?! Значи, блокирана су новчана средства у неограниченом износу.

У вези са предметном пореском контролом већ је донета једна привремена мера од 14. 6. 2017. на износ од 16 милиона динара, који је блокиран на рачунима АМГ;

Привремена мера је незаконита јер је донета у поступку теренске контроле која је трајала у периоду од 30. 11. 2015. до 5. 2. 2016. и у којој до данашњег дана није донет записник о евентуалним неправилностима у обрачуну и плаћању пореза нити решење о утврђивању пореза, све у смислу цитираних одредби члана 128 и 129 Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Нису испуњени услови из члана 66 Закона о пореском поступку и пореској администрацији јер у образложењу привремене мере Пореска управа није учинила вероватним да постоји дуговање било ког износа пореза, нити да постоји опасност да ће наплату истог АМГ осујетити, а што су обавезни елементи решења у смислу члана 66 став II наведеног закона. У образложењу решења о привременој мери не постоји било какво објашњење зашто је решење о привременој мери донето, нити се иједном речју помиње привремена мера која је донета 14. 6. 2017. у истом поступку контроле, којим су блокирана средстава АМГ у износу од 16 милиона динара;

АМГ-у је привременом мером de facto забрањено пословање, чиме је повређено уставно право на имовину из члана 58, уставно право на слободно предузетништво из члана 83 и равноправан положај на тржишту из члана 84;

АМГ-у је привременом мером de facto онемогућено да издаје дневне новине Курир и бројна друга издања, чиме је повређено право на слободу медија из члана 50 Устава Републике Србије;

Привремена мера је донета супротно забрани из члана 4 став В Закона о јавном информисању и медијима, по коме се слобода јавног информисања не сме повређивати и ограничавати злоупотребом јавних овлашћења.

АМГ и њеним запосленима ускраћена су бројна Уставом и законом загарантована права (право на рад, право на информисање, право на слободу говора…). 

АМГ је 7. 7.2017. уложио жалбу на решење о одређивању привремене мере.

Из наведеног се може утврдити да Пореска управа АМГ-у није доставила никакво пореско решење, а вероватно га није ни донела, те да су неистините информације о постојању некаквог пореског дуга које је изнела директорка Пореске управе.

 

У Београду, 12. 7. 2017. године

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси