Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Држава је бољи послодавац, редакције морају да се изборе за синдикат и колективни уговор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

21. 07. 2023.

Аутор: Слађана Димитријевић Извор: УНС

Држава је бољи послодавац, редакције морају да се изборе за синдикат и колективни уговор

„Приватизацију Радио телевизије Крагујевац више нико не помиње. Једини начин да телевизија опстане је да локална самоуправа остане оснивач. С обзиром на покривеност, неопходна је за овај део Шумадије. Јер без ње били бисмо у медијском мраку. Колико ће било која београдска телевизија да обрати пажњу на Крагујевац и овај део Србије, ако ту није дошао неко од представника власти. А нас не занима баш много колико је улица у Београду асфалтирано, колико је аутобуса градског превоза кренуло, него нас занима оно што се дешава код нас“, каже за УНС Драгана Стевановић, председница синдиката Независност у РТ Крагујевац.

Радио телевизија Крагујевац је приватизована 2015. године, а власник је постао Радоица Милосављевић. Због непоштовања уговора и неисплаћивања зарада, у току 2017. године организовани су штрајкови, а исте године је раскинут уговор о приватизацији. Тада је Град Крагујевац преузео 100 одсто оснивачког капитала ове медијске куће, иако Законом о јавном информисању није дозвољено да локалне самоуправе буду власници медија. 

Као највећи проблем РТ Крагујевац наводе недовољан број запослених. Некада је у овој медијској кући било 67 запослених, а сада исти посао обавља 29 радика. Директор не може никога да запосли без сагласности оснивача, а оснивач најчешће „не даје зелено светло“, јер су „ограничени буџетом“. Запошљавање на неодређено је тек немогућа мисија, јер основач (Град Крагујевац) мора да шаље допис Министарству државне управе и локалне самоуправе, па ако они одобре… Од када је град преузео телевизију успели су да запосле „чак“ троје људи.

 „Ми смо некада били водећа локална телевизија у Србији. Први смо имали бета систем; новинари, сниматељи и монтажери су прошли обуке Би-Би-Сија, професори са Факултета драмских уметности су нам држали предавања. Са овим бројем људи, стечено знање не можемо да применимо у потпуности, јер немамо довољно кадра“, каже Стевановић.

Недостатак запошљавања негативно утиче и на старосну структуру запослених. Просек година је око  40, и наводе да то није за похвалу.

Приватни медији не гарантују боље информисање

Град Крагујевац годинама није расписивао конкурс за пројектно суфинансирање медија, а за то време финансијски је помаган рад Радио телевизије Крагујевац. У јавности је било доста примедби и због нерасписивања конкурса, али и због новца издвајаног за ову телевизију. Драгана Стевановић каже да те примдбе углавном потичу од оних који су некада били запослени у овој медијској кући.

„То говоре углавном наше колеге које су отишле из ове телевизије, не зато што их је неко натерао и приморао, него су отишли својевољно. Неки су отишли много пре приватизације јер су мислили да ће им са приватним агенцијама бити боље. Неки су отишли у време када се десила приватизација, не сачекавши да виде шта ће се десити са телевизијом. И сада су огорчени и бесни на телевизију због неког новца. Мисле да није довољно то што добијају, а просто они добијају средства када им пројекти „прођу“. И све то што они говоре је непрофесионално и неколегијално, јер је већина од њих одавде потекла", каже Стевановић.

Она додаје и да се видео радови који добију новац на медијским конкурсима емитују на њиховој телевизији, јер немају где и да им Телевизија Крагујевац излази у сусрет.

Сматра и да није тачно да би грађани били боље информисани да постоје само приватне агенције. Као пример наводи експлозију 2017. године у Техничко-ремонтном заводу, а када је у Радио-телевизији Крагујевац био штрајк.

„Градом се ширила паника, јер се на друштвеним мрежама и неким порталима објављивало све и свашта. Мој брат је ватрогасац, нисам могла да га добијем телефоном, а читала сам да је не знам колико ватрогасаца превезено у болницу, што није било тачно. Да је ТВ Крагујевац у то време радила, ми бисмо све време емитовали слику“, каже Стевановић.

Председница синдиката Независност у РТ Крагујевац сматра да приватни медији треба да постоје и што их је више, то је већа конкуренција, па су и грађани боље информисани. Наводи да у региону, у Хрватској, Мађарској, Словенији, као и у другим земљама Европске Уније, као што су Аустрија, Холандија и Француска постоје локалне и регионалне телевизије у којима држава има неки облик власништва или их финансира. Тако би и Град Крагујевац требало да издваја средства за информисање грађана.

„Не мислим да треба да дају паре само нама. Бар једна локална или регионална телевизија неопходна је у сваком граду“, сматра Стевановић.

Новинари нису радици у фабрици, да се уписују када долазе и одлазе

Радио телевизија Крагујевац има традицију синдикалног организовања и једна је од ретких медијских кућа у којој је потписан колективни уговор. Колективни уговори су потписивани од  1996. године, а једини период када овај документ није важио је период приватизације. Садашњи колективни уговор им истиче 1. августа и надају се да неће бити проблема да се постојећи продужи или потпише нови. Кажу да им колективни уговор помаже у раду јер су њим дефинисани и висина плате, коришћење годишњег одмора, јубиларне награде, прековремени и ноћни рад, све оно што је повољније за запослене у односу на Закон о раду.

Сматрају и да синдикати треба да постоје у сваком медију, јер без њих би директор могао да спроведе све што пожели, или можда не жели, али има налог.

„Било је покушаја да се спроведу наредбе да мора да се остаје дуже, после радног времена. Знамо да мора, али мора и да се плати. Било је покушаја да се спроведе уписивање када се долази на посао, када одлази, као да смо фабрика. Медијски радници нису ти који раде осам сати. Када је потребно радиш шест, када је потребно радиш и 15, али просто је тако. Мислим да медијски радници не могу да подлегну таквим видовима контролисања доласка и одласка“, наводи Стевановић.

Осврћући се на целокупан рад у Радио-телевизији Крагујевац, и када је била под окриљем града и када је била у приватном власништву Драгана Стевановић каже да је држава и даље бољи послодавац од приватника и да сви медији, било да су државни или приватни, морају да се изборе да имају синдикат и колективни уговор.

На питање да ли се оснивач меша у уређивачку политику ове телевизије, каже да они прате сва дешавања у граду, активности градоначелника, начелника служби, што би и иначе радили, да је било ко на власти, а вероватно и да су приватна телевизија. Каже и да позивају представнике опозиције да гостују у програм, а они се некада одазивају, а некада не.  “Пратимо активности опозиције, нажалост у Крагујевцу нема пуно тих активности”, каже Стевановић, и додаје.

“Ја нисам у уређивачком колегијуму и не знам шта се тамо дешава. Да ли постоје притисци иза затворених врата, у уредничкој канцеларији, то заиста не знам.” 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси