Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Након дуготрајне борбе, пензија за Бранислава Доцина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

29. 06. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Након дуготрајне борбе, пензија за Бранислава Доцина

Петнаест година и три месеца рада. Шеснаест хиљада и двеста динара. Ово је писало на решењу за пензију које је пре три дана стигло на адресу вишедеценијског новинара Бранислава Доцина, након заједничке борбе са Удружењем новинара Србије (УНС) и неколико захтева ПИО фонду да му се урачуна пет година хонорарног рада и стекне право на пензију.

Уреднику хумористичко-сатиричног часописа „Стршљен“, новинару локалних телевизија и сараднику РТС-а Браниславу Доцину за пензију је недостајало тачно пет година радног стажа, које је провео као хонорарни сарадник и за које у евиденцији Фонда ПИО нису постојале уплате доприноса за пензију.

После више деценија обављања новинарског посла на крају је за Бранислава Доцина било важно само пет година – 60 месеци који су га делили од пензије. Упркос исцрпљујућем раду на информативном програму у пожаревачким телевизијама и уредничком доприносу који је дао програму за децу, рачунао се само рад који му је уписан у стаж.

Како једна мука никад не иде сама, Доцин је доживео мождани удар. Када је напунио 67 година, из Пожаревца је са ћерком дошао у УНС, чији је члан, како да би са колегама разговарао о недостајућем стажу из времена хонорарног новинарског рада.

Из  УНС-а су више пута звали надлежне из ПИО фонда. Најважније је било да му се омогући да накнадно уплати доприносе и регулише радни стаж који недостаје.

„Из ПИО фонда су најпре рекли да је немогуће да то регулишем јер нисам у систему и није улаћивано осигурање. Радио сам у информативном програму Пожаревачке телевизије и они нису уплаћивали ни динар. Радио сам по уговору о делу“, каже Доцин за сајт УНС-а.

Са Доцином су зато представници УНС-а разматрали и друге могућности. Инвалидска пензија чинила се као добро решење јер за њу не би морао да накнадно доплаћује доприносе. Ипак, испоставило се да Доцин нема право на инвалидску пензију јер је мождани удар доживео након 65. године старости.

Срећом, након више захтева, Доцин је добио могућност да, како каже,  „откупи“ пет година стажа које су му недостајале и коначно добије пензију.

Иако се не ради о великом износу, Доцин каже да се човек мора осврнути и схватити да има и горих случајева.

„Моја ћерка, која се највише борила за то, каже да је добро што су ми и толико дали. Биће повећања. Ипак, и да повећају 10 одсто, то је 1.600 динара.  Са друге стране, и од лошег постоји горе“, додао је.

Када млади новинар почне да ради, последње о чему размишља је пензија. Када након динамичног рада дође до шездсетих и периода у коме су му потребни мир и финансијска стабилност, како каже Доцин, увиђа последице занемаривања радних права.

„Можда сам и ја заправо главни кривац јер сам био убеђен да ћу да живим само 60 година, али Бог другачије регулише ствари“, рекао је Доцин кроз шалу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси