Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Потпоре за новинаре, фоторепортере и сниматеље који су остали без ангажмана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 05. 2020.

Извор: ХНД

Потпоре за новинаре, фоторепортере и сниматеље који су остали без ангажмана

Министарство културе донијело је Одлуку о потпори хонорарним медијским радницима којима је због епидемије болести COVID-а 19 отказана сурадња, односно којима је онемогућен редован рад, стоји у одлуци Министарства која је резултат разговора с представницима Хрватског новинарског друштва, Синдиката новинара Хрватске и Агенције за електроничке медије.

Хонорарцима којима је отказана сурадња и онемогућен редовит рад исплатит ће се потпора у складу са закључцима Владе о мјерама за помоћ господарству због епидемије коронавируса из ожујка, а према утврђеним увјетима за додјелу потпоре и захтјевима поднесенима на прописаном обрасцу, наводи се у Одлуци.

"Хвала свима који су судјеловали у разговорима који су резултирали оваквом одлуком. Криза је погодила и медијски сектор, који се показао посебно важним у оваквим ситуацијама. Надамо се да ће ова помоћ добро доћи нашим колегицама и колегама да лакше преброде вријеме док не пронађу нове ангажмане. ХНД ће увијек бранити интересе и права свих медијских радника. Због тога смо од Владе тражили да подузме низ мјера. Први корак је учињен, сада слиједи дугорочније рјешење. Борба се наставља", казао је Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а.

Предсједница СНХ-а Маја Север осврнула се на одлуку и казала како новинарски сектор проживљава тешке дана. "Људи су остали без посла, многима који раде срезане су плаће, будућност је неизвјесна. А у овој кризи јасно се видјело колико је новинарство важно и друштву и јавности потребно. Ова потпора тек је помоћ за људе који су најугроженији и који су остали без ангажмана и без прихода. Надам се да ће им помоћи да преброде кризу до скорог новог ангажмана. Све је више freelancera и хонорараца јер је послодавцима такве људе лакше отпустити у кризним ситуацијама, односно отказати им сурадњу. Задатак синдиката јест да се избори за њихову социјалну заштиту и заштиту њихових радних права. Зато борбу настављамо", истакнула је Север. 

Хрватско новинарско друштво и Синдикат новинара Хрватске од почетка кризе залагали су се за што бржу, квалитетнију и адекватнију помоћ новинарима и новинарству погођенима овом кризом те су своје захтјеве и приједлоге изнијели у документу Хитне мјере за спас новинарства, којим се од Владе тражило да донесе краткорочне и дугорочне мјере потпоре. Ово је први корак помоћи онима који су најугроженији и који су остали без прихода и без посла.

Право на потпору остварује се на темељу испуњене пријаве којом се евидентирају основни критерији: опћи подаци, статус и докази о утјецају епидемије коронавируса на обављање хонорарне медијске дјелатности те финанцијски подаци о пословању хонорарних медијских дјелатника.

За проведбу поступка задужено је Вијеће за електорничке медије, које је дужно доставити Министарству културе коначну листу за исплату потпоре. Обрасци су доступни на мрежним страницама Агенције за електорничке медије.

Подноситељи испуњавају обрасце и прилажу исправе којима доказују правно одлучне чињенице за исплату потпоре; да им је због епидемије болести COVID-19 отказана сурадња, односно онемогућено редовно дјеловање у раздобљу на које се потпора односи. Исплате овисе понајприје о могућностима и приљеву средстава из државног прорачуна те су стога подложне ревидирању.

Подноситељи пријаве који остваре право на потпору обавијест ће добити на адресу електроничке поште, а листа свих одобрених потпора објавит ће се на мрежним страницама АЕМ-а.

Мјером су обухваћени новинари, фоторепортери и сниматељи.

Више можете погледати на aem.hr, snh.hr и min-kulture.hr.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси