Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД-ова анкета: У Хрватској активно најмање 905 тужби против новинара и медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 05. 2020.

Аутор: Моника Кутри Извор: ХНД

ХНД-ова анкета: У Хрватској активно најмање 905 тужби против новинара и медија

У Хрватској је тренутно активно 905 тужби против новинара и медија од којих тужитељи потражују готово 68 милијуна куна, показују резултати годишње анкете коју је Хрватско новинарско друштво провело међу медијима почетком године, а објављује ју усусрет Свјетском дану слободе медија, који се обиљежава 3. свибња. Од 23 медија који су одговорили на анкету, 18 их има актуални судски спор због повреде части и угледа у својим новинарским прилозима.

Највише тужби има Ханза медиа (Јутарњи лист, Слободна Далмација и Спортске новости), њих чак 502, тешких у просјеку 100 тисућа куна. Након ње је Styria (Вечерњи лист и 24 сата) са 170 тужби с просјечним износом по тужбеном захтјеву од око 156 тисућа куна.

И сам ХНД има три активна судска спора. Против предсједника ХНД-а Хрвоја Зовка Хрватска радиотелевизија води казнени спор, као и спор за накнаду штете од 250 тисућа куна, против ХНД-а потражује 200 тисућа куна, а у истој тужби против предсједнице Огранка ХНД-а на ХТВ-у  Сање Миклеушевић Павић 50 тисућа куна. Подсјетимо, ријеч је о јединственом случају тужби јавног медијског сервиса против властитих запосленика, али и струковне новинарске удруге.

Од укупног броја од 905 тужби, 861 се односи на парничне поступке за накнаду штете због повреде части и угледа који се воде против издања, њихових уредника и новинара због објављених текстова и прилога, док су тренутно активне 44 казнене тужбе. Међу тужитељима се највише истичу политичари, господарственици, особе из јавног живота, јединице локалне самоуправе, твртке, удруге, коморе па чак и сами суци.

Укупно се тужбама обухваћеним ХНД-овим истраживањем тражи најмање 67,8 милијуна куна. Износи иницијалних тужбених захтјева у грађанским поступцима често су пуно већи од правомоћно досуђених, што пуно говори о ефекту који ти поступци заправо имају на медије и новинаре – циљ је застрашити и потакнути на цензуру и самоцензуру.

Вечерњи лист, на примјер, има 93 активна парнична поступка у којима је просјечни износ по тужбеном захтјеву 155.719 куна. У 2019. години имали су укупно 28 пресуда с просјечним досуђеним износом од 21.919 куна.

"Бројка од 905 тужби против новинара и медија, иако нешто мања у односу на прошлу годину, показује да правосудни прогон медија и новинара у Хрватској и даље траје. Треба напоменути како је стварна бројка и већа јер је смо овај податак добили од тек 18 медија. Желимо јасно упозорити домаћу и међународну јавност како су тужбе најчешће средство застрашивања новинара и медија како би одустали од озбиљних истраживачких прича. Високим одштетним захтјевима жели их се уништити финанцијски. Чини се да су душевне боли уносан бизнис јер се лијече само великим одштетним захтјевима. У свему посебно забрињава чињеница да у подизању тужби суђелују и високи државни дужносници, локални шерифи, па и сами суци. Овај рат тужбама против новинара и медија велика је срамота за Хрватску", каже предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко и додаје како ХНД ову тужну бројку објављује усусрет Свјетском дану слободе медија, који се обиљежава 3. свибња.

Неовисно о овој анкети, према подацима које је ХНД добио од Министарства правосуђа, укупан број нових активних казнених предмета у којима су туженици новинари на свим судовима у Хрватској на 31. просинца 2019. године био је 111. Такођер, лани је против новинара покренуто нових 416 парничних предмета за накнаду штете.

Према лањској ХНД-овој анкети на коју је одговорило 19 медија, у Хрватској је у вељачи 2019. било активно 1163 судских спорова. Иако је овогодишња бројка мања, и даље је ријеч о SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation), тужбама којима је циљ цензурирати, застрашити и ушуткати критичаре оптерећујући их судским поступцима, озбиљном и опасном механизму који угрожава слободу медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси