Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Не притискати новинаре да одају изворе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 07. 2019.

Извор: www.sindikatmedija.me

Не притискати новинаре да одају изворе

Синдикат медија Црне Горе апелује на надлежне држане органе да нађу начин да осигурају безбједност уредника портала Ин4С Гојка Раичевића, који је више пута изјавио да се не осјећа сигурно. Схватамо да је то изазов јер Раичевић сматра да му управо од припадника полиције и тужилаштва пријети највећа опасност, али тим је већа њихова обавеза да се постарају да му се ништа не деси.

Раичевић је данас привођен на саслушање у Основно државно тужилаштво гдје је испитиван у вези снимака телефонских разговора црногорских званичника и њима блиских особа које је портал Ин4С објавио. СМЦГ не оправдава и не охрабрује Раичевићево неодазивање на позив тужилаштва, али подсјећамо на три случаја пребијања које је он доживио током јесени 2015. године и то управо од стране припадника Управе полиције, а која још нису расвјетљена. Прецизније, држава Црна Гора за готово четири године није успјела да утвди ко су полицајци који су брутално тукли Раичевића. Због тога не треба да чуди његов став и негативно мишљење које има према припадницима полиције и тужилаштва.

Подсјећамо и да је Раичевић раније најмање три пута тражио да надлежни ураде процјену његове безбједности што се није десило. То уједно значи да он годинама живи у условима страха и угрожености да је под сталним и систематским притиском што је недопустиво.

Подсјећамо, као што је то и Раићевић урадио током саслушања, да новинари и новинарке нису дужни да одају своје изворе и позивамо тужилаштво да на тај начин не врши притисак на запослене у медијима јер новинари од државе очекују сарадњу и заштиту, а не репресију и притиске.

 

Главни одбор СМЦГ

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси