Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХРТ негирао да ускраћује слободу мишљења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

03. 01. 2019.

Извор: Бета

ХРТ негирао да ускраћује слободу мишљења

Хрватска радиотелевизија (ХРТ) негирала је да ускраћује слободу мишљења и спроводи цензуру.

Та телевизија навела је да Медијска организација југоисточне Еуропе (СЕЕМО) у свом Извештају јануара 2018. није указала на кршење новинарских слобода, објавила је Хина.

Та телевизија је у саопштењу навела да је против новинара и уредника ХТВ-а, уједно и председника ХНД-а Хрвоја Зовка и председнице Огранка ХНД-а на ХТВ-у Сање Миклеушевић Павић крајем прошле године поднели тужбе за повреду части и угледа.

''Хрватска радиотелевизија (ХРТ) и овим путем са жаљењем констатује да је ХРТ био дужан подићи тужбе ради накнаде штете због повреде части и угледа ХРТ-а, те приватну тужбу због казненог дела клевете – зато што су неистинито тврдили да код ХРТ-а постоји цензура, премда су знали да иста не постоји, као и тужбу за поврат преносног рачунала и остале поверене опреме за рад", наводи се у саопштењу ХРТ-а.

У саопштењу се наводи и да су финансијска ситуација и одрживост осигуране, а у складу са смерницама Владе Хрватске смањен губитак, повраћено поверење банака, као и да је према подацима Европске уније јавних радиотелевизија ХРТ по гледаности у групи најгледанијих јавних телевизија у Еуропи.

Прошле недеље вођство ХНД-а најоштрије је осудило тужбе управе ХРТ-а против ХНД-а и новинара јавне радиотелевизије, од којих се тражи више од 500.000 куна накнаде штете због њихових јавних наступа.

ХНД је тај поступак ХРТ-а оценио као ''незабележени напад на рад и деловање Огранка ХНД-а, застрашивање новинара и покушај финансијског атака на ХНД''.

Словеначка европарламентарка Тања Фајон оценила је реакцију ХРТ као ''још један неприхватљив нападом на слободу медија'', а Регионална платформа Западног Балкана за заговарање слободе медија и сигурности новинара, са више од 8000 чланова, најоштрије је осудила поступак ХРТ-а затраживши да што пре повуче тужбе и да престане сапритисцима на ХНД, што су поступци који су ''недопустиви и недостојни јавног сервиса''.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси