Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  На информативни разговор приведен и новинар Владимир Шушак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 12. 2018.

Извор: Н1 БиХ

На информативни разговор приведен и новинар Владимир Шушак

Током хапшења чланова групе Правда за Давида на Тргу Крајине у Бањалуци, на информативни разговор приведен је и новинар Владимир Шушак.

Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима упућују јавни протест МУП-у Републике Српске и Полицијској управи Бања Лука, због привођења на информативни разговор новинара Владимира Шушка, дописника БХТ-а из овог града. Новинар Владимир Шушак је приведен јутрос у полицију након што је фотографисао Давора Драгичевића у колима Хитне помоћи, којима је Драгичевић одвезен из сједишта Полицијске управе Бања Лука послије давања исказа.

Иако је новинар Шушак задржан врло кратко у просторијама Полицијске управе, гдје је дао основне информације о себи и свом раду уз професионално и пристојно понашање полиције, БХ новинари и Линија за помоћ новинарима сматрају како је поступак бањалучке полиције кршење права на слободу изражавања и недопустиво ометање новинара током обављања професионалних задатака.

С тим у вези, Управни одбор БХ новинара подсјећа господина Жељка Спасојевића, начелника Управе полиције Бања Лука, да се у Правилима OSCE за полицију у опхођењу са медијима изричито наглашава како се „полиција не може мијешати или казнити новинаре током обављања њихових професионалних задатака“, као и то да „новинари имају право фотографисати, снимати, правити биљешке, посматрати, радити интервјуе и/или правити извјештаје а да при том не морају тражити дозволу од власти или полиције.”

Управни одбор БХ новинара захтијева хитно и службено извињење Полицијске управе Бања Лука новинару Владимиру Шушку, као и поштивање новинарских права и медијских слобода за све медије и новинаре који прате јавне протесте у Бања Луци, активности групе „Правда за Давида“ и све друге догађаје повезане са неразјашњеним убиством младића Давида Драгичевића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси