Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Словенски суд осудио Јаншу на увјетну затворску казну јер је новинарке назвао медијским "проституткама"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

27. 11. 2018.

Аутор: Хина Извор: ХНД

Словенски суд осудио Јаншу на увјетну затворску казну јер је новинарке назвао медијским "проституткама"

Челника словенске опозиције и бившег премијера Јанеза Јаншу окружни суд у Цељу у петак је неправомоћно увјетно осудио на три мјесеца затвора с роком кушње од године дана јер је на Твитеру двије новинарке Словенске телевизије назвао медијским проституткама након што су у емисији, како је рекао, некоректно извјешћивали о његовој странци.

Након што је у ударном термину јавног сервиса почетком 2016. објављена емисија у којој  је Јаншина Словенска демократска странка (СДС) приказана као странка чији су чланови наводно повезани с крајњом екстремистичком десницом која тражи ревизију повијести, што се документирало наводом да су се њени чланови регистрирали у Фејсбук скупину "Легија смрти", што је странка демантирала, Јанша је реагирао на свом Твитер рачуну.

"На некаквој Фејсбук страници јавне телевизијске куће нуде се јефтине услуге одслужених проститутки Евгеније Ц. и Мојце П.Ш. Сводник Милан", написао је Јанша.

У томе су се препознале ауторица емисије, новинарка Еугенија Царл и уредница  информативног програма јавне телевизије Мојца Шетинц Пашек, те због увреде части  одштетно и казнено тужиле Јаншу.

У одштетној тужби већ им је правомоћно додијељено по 6 тисућа еура, а сад је суд у Цељу донио неправомоћну пресуду и у казненом дијелу парнице.

Словенски опорбени првак у петак је на суду изјавио да је својим твитом реагирао на некоректно извјешћивање споменутих новинарки о његовој странци и да записом "није мислио на сполну него медијску проституцију", те да им је ако су то тако схватиле спреман понудити исприку.

Одвјетник новинарки изјавио је у судници да то не схваћа као исприку него као неумјесни сарказам.
Јанша је након завршетка суђења казао да је његов  твит био реакција на телевизијски прилог новинарке Евгеније која је у емисији изрекла "хрпу гнусних лажи" на рачун чланова СДС-аа,  те да је њену емисију видјело 100.000 људи, док је његов твит прочитало можда само неколико стотина његових сљедбеника на друштвеним мрежама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси