Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Еуропски суд очитао лекцију Хрватској: Да, суци се итекако смију критизирати
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 11. 2018.

Извор: Index.hr

Еуропски суд очитао лекцију Хрватској: Да, суци се итекако смију критизирати

Опћински суд у Сплиту је претходно пресудио, а Жупанијски суд у Загребу ових дана потврдио како Јутарњи лист мора исплатити одштету члану Државног судбеног вијећа (ДСВ) и суцу сплитског Жупанијског суда Невену Цамбију од 50 тисућа еура.

Разлог? Јутарњи лист је објавио ауторизирани интервју саборског заступника Моста Николе Грмоје у којему је он изјавио да је ДСВ извор корупције и да корумпирани људи не би требали бирати суце. Иако Грмоја притом уопће није споменуо Невена Цамбија, дотични је одлучио подићи тужбу због душевних боли изазваним чланком у којем се не, понављамо још једном, његово име уопће не спомиње.

Да би ту душевну бол некако олакшао, Цамби је тужио Јутарњи лист – али не и Грмоју – те су му судачки колеге на крају додијелили 50 тисућа куна.

Пресуда у корист суца Цамбија представља пријетњу слободи медија да критизирају хрватске суце.

Тај примјер показује како се хрватско судство односи према слободи говора и медија, а може се и претпоставити како ће оваква пресуда и припадајућа одштета имати ефект застрашивања на извјештавање медија о раду хрватских судаца. Пресуда у Цамбијеву корист заправо значи да се сваки медиј у Хрватској излаже великом финанцијском ризику ако неки од новинара или суговорника у интервјуима кажу било што критично о било којем опћинском и жупанијском суду, о ДСВ-у, о Уставном или Врховном суду. По логици ове пресуде сваки запосленик тих судских институција може због тога осјетити душевну бол, чак и ако није изријеком именован, те онда ту душевну бол оплодити с 50 тисућа куна.

Скоро у исто вријеме, 8. студеног ове године, Еуропски суд за људска права (ЕСЉП) из Страсбоурга донио је пак пресуду која писање медија о суцима третира на потпуно супротан начин. ЕСЉП је пресудио да Хрватска мора платити одштету од 6 тисућа еура, односно 50 тисућа куна, накладнику задарског Народног листа и то јер је овај медиј био осуђен на хрватском суду због текста у којему је жестоко критизирао једног суца.

Случај Народни лист Д.Д. против Хрватске

Еуропски суд за људска права је пресудио како је Хрватска у случају Народни лист Д.Д. в. Хрватска прекршила чланак 10 Еуропске повеље о људским правима, који се односи право на слободу изражавања и информирања.

Наиме, тједник Народни лист објавио је чланак у којему је критизирао хрватског суца јер је ишао на једну прославу, аргументирајући да то представља сукоб интереса. Због тога је тај судац тужио Народни лист и на хрватским судовима побиједио, те добио новчану одштету.

Но, ЕСЉП у својој пресуди истиче да појединцима не смије бити забрањено критизирати правосудни сустав, те да се изузеци од тога искључиво односе на “дубоко штетне и неутемељене нападе”.

Прекршено право на слободу изражавања и медија по Еуропској повељи за људска права

“Чланак је покривао тему од јавног интереса, а то је функционирање правосуђа, и иако је био заједљив није био увредљив. Начин на који је чланак био написан није некомпатибилан с правом на слободу изражавања по Повељи о људским правима. Поврх тога, одштета која је досуђена је претјерана и може по мишљењу Еуропског суда за људска права довести до обесхрабривања јавне расправе о стварима од јавног интереса”, наводи се у приопћењу ЕСЉП-а.

ЕСЉП је у својој пресуди критизирао и хрватске судове који су прихватљиву критику једног суца протумачили као “увредљиве вриједносне судове”, а да уопће нису провјерили јесу ли ти вриједносни судови чињенично утемељени. ЕСЉП је чак нагласио да је посве у реду користити заједљив тон писања када је ријеч о писању о суцима, те се обрушио и на одштету која је суцу пресуђена, устврдивши да она износи двије трећине износа који хрватски судови у просјеку досуђују када је ријеч о душевној боли изазваној неправедном смрћу члана обитељи.

Еуропски суд прозвао хрватске судове што им скоро исто вриједи душевна бол суца и неправедна смрт члана обитељи

Другим ријечима, ЕСЉП је сматрао скандалозним да одштета коју на хрватском суду у просјеку добијете кад вам нетко попут Томе Хорватинчића скриви смрт члана обитељи не може бити тек за једну трећину већа од одштете за душевну бол суца о којему је неки медиј написао заједљив текст у којему се пропитује је ли тај судац у сукобу интереса због својих поступака.

Тј. не може се за неправедну смрт члана обитељи досуђивати у просјеку 75 тисућа куна, а за душевну бол суца 50 тисућа куна. Тиме ЕСЉП индиректно упозорава на посве изврнути сустав вриједности који влада у хрватском правосуђу.

Јутарњи лист се на пресуду очито треба жалити у Страсбоургу

Ова пресуда ЕСЉП-а велики је шамар хрватским судовима, али и показатељ да Јутарњи лист има снажан случај ако одлучи ићи на еуропски ниво с пресудом коју је добио у Грмојином интервјуу неспоменути, али ипак душевно повријеђени судац Невен Цамби.

Вриједи напоменути да је ову пресуду ЕСЉП-а донио панел од седам судаца, а међу њима је хрватска суткиња на овом суду Ксенија Турковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси