Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Огранак ХНД-а на ХТВ-у: Доста је јавног срамоћења у програму Јавне телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

31. 10. 2018.

Извор: ХНД

Огранак ХНД-а на ХТВ-у: Доста је јавног срамоћења у програму Јавне телевизије

Прошло је готово мјесец дана од хитне сједнице на којој је Програмско вијеће ХРТ-а извијестило јавност о забрињавајућем стању на ХРТ-у, о непоштивању новинарских стандарда, етичких норми и медијских слобода, а да с ХРТ-а нитко није реагирао.

Зато не чуди најновији испад у програму ХРТ-а. И то у емисији Добро јутро Хрватска. Овај је пут реакцију јавности изазвало представљање "Фестивала домољубног филма Гордан Ледерер" тијеком којег је промовирана књига и филм "Мит о Јасеновцу" аутора Романа Лељака.

У складу с ауторовим “опусом” и у том се филму умањује број жртава убијених у логору Јасеновац те се пориче да је усташки режим извршио масовне злочине над Србима, Ромима, Жидовима те Хрватима и припадницима других етничких скупина који се нису слагали с политиком усташког покрета, утемељеном на расним законима.

То што је на опасан повијесни ревизионизам аутора Лељака, уз многе друге, упозорила и управа Јавне установе Спомен-подручја Јасеновац, одговорне на ХРТ-у није спријечило да га и даље промовирају.

Тко је уопће Роман Лељак, каква је његова биографија, које су његове стручне и знанствене референције и чиме је заслужио такав третман на ХРТ-у? Што када се с посебним весељем на промоцију његова уратка осврне и водитељица емисије? Што када се без икакве ограде гледатељима, у кадру, сервира и графичка опрема филма Јакова Седлара „Сто година србијанског терора„ на којој је изнад реда лубања и слика Милорада Пуповца саборског заступника из редова српске националне мањине? Је ли за такву „промоцију„ одговорна само водитељица, уредништво емисије или и они који такву програмску политику уредништва наведене емисије већ дуље вријеме толерирају?

На то како стоје ствари у редакцији Мозаичног програма и на који се начин обрађују теме и гости, у отвореном је писму јавности почетком липња упозорила новинарка Марина Медвед Пулић. Подсјетимо, колегица је реагирала након наступа Игора Вукића, тајника Друштва за истраживање троструког логора Јасеновац, који је у ХРТ-овом студију 30. свибња 2018., у емисији Добар дан Хрватска, говорио о својој књизи “Радни логор Јасеновац” изнијевши низ суспектних и ревизионистичких стајалишта о концентрацијском логору Јасеновац .

Након јавног скандала од Вукићева се гостовања потом оградио и ХРТ. Али за трагикомичан наставак побринуо се, опет, сам ХРТ који се оградио од Вукићевих изјава да би се на екранима и даље емитирао промиџбени спот с рекламом његове спорне књиге. Но, повијесни се ревизионизам, како се у јавности упозорава, провлачи у мање или више прикривеном облику, и у другим програмима ХРТ-а.

У медијској кући коју посљедњих година обиљежавају одлазак новинара, уредника и осталих запосленика, професионална маргинализација и застрашивање неподобних, укидање релевантних и гледаних емисија које ничим није образложено, маргинализација своје производње на уштрб вањских продукција, недостатак јасне програмске политике – тек је дио онога што се тренутачно догађа, а на што у својим приопћењима упозоравамо као струковна удруга. Нитко не реагира.

Придружујемо се закључцима Програмског вијећа ХРТ-а и упозоравамо на честа и бројна кршења програмских начела и обвеза прописаних Законом, Уговором с Владом РХ те етичких и струковних норми. Занима нас хоће ли надлежни коначно реагирати на стање на ХРТ-у или, пак, сматрају да је повијесни ревизионизам добродошао у програмима ХРТ-а? Питамо још једанпут водство ХРТ-а, које је новим устројем добило многобројне равнатеље и уреднике одговорне за програм, с обзиром на оно што се може чути и видјети у етеру – што раде и чије интересе заступају?

Што о свему мисли Сабор, Влада и ресорно Министарство културе које уз програмско водство сматрамо најодговорнијим за потонуће ХРТ-а у безочно ревидирање повијести и пад етичких и професионалних начела?

Огранак ХНД-а на ХТВ-у

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси