Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Савез новинара Бугарске: Потресени смо бруталним убиством Викторије Маринове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

09. 10. 2018.

Извор: www.sbj-bg.eu

Савез новинара Бугарске: Потресени смо бруталним убиством Викторије Маринове

СНБ (Савез новинара Бугарске) поново захтева од Народне скупштине да обрати пажњу на предлоге који су поднети пре више од годину дана, а тичу се законодавних измена у вези са заштитом новинарског рада и слободе медија. Тражимо повећање казне за напад на новинаре, и да се он у Кривичном законику оквалификује и сврста у адекватну групу кривичних дела – претње, телесне повреде, убиства и сл.

Брутално убиство новинарке Викторије Маринове у месту Русе је потресло цело наше друштво. Информације су још увек оскудне, али спонтана реакција и код нас и у иностранству поново поставља питање заштите новинара у слободном, достојанственом и безбедном обављању њиховог посла.

Управни савет СНБ такође је потресен монструозним злочином. Изражавамо искрено саучешће породици и колегама Викторије Маринове. Надамо се брзом и ефикасном раду истражних органа, који ће извести пред лице правде кривце за тај брутални чин.

Још једном, категорично захтевамо од Народне скупштине да обрати пажњу на предлоге поднете од стране СНБ за законодавне измене у заштити новинарског рада и слободе медија, који су поднети пре годину и три месеца парламентарном одбору за културу и медије, али резултата до сада нема. 

Категорично захтевамо да се повећа казна за напад на новинаре и да се он у Кривичном законику оквалификује и сврста у адекватну групу кривичних дела  – претње, телесне повреде, убиства и сл.

Заштита новинара, као и гаранција безбедности сваког грађанина, је неодвојиви део демократије.

Поводом трагедије колегинице Викторије Маринове, у СНБ су пристигли и пристижу и даље изрази саучешћа од Међународне и Европске федерације новинара, као и Удружења новинара и организација из Србије, Украјине, Русије, Француске, Чешке и других земаља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси