Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  „Рећи новинаркама ‘слатки сте’ или ‘што вас мучи’ деградирање је читаве јавности у чије име новинари постављају питања“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 10. 2018.

Извор: Дневник

„Рећи новинаркама ‘слатки сте’ или ‘што вас мучи’ деградирање је читаве јавности у чије име новинари постављају питања“

Премијер и предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић јучер је након сједнице Предсједништва новинарима коментирао и аферу СМС, у склопу које се спомиње име Милијана Бркића. Комуникологиња Габријела Кишичек коментира начин на који се том приликом обратио двјема новинаркама.

Премијер Пленковић више, чини се, не осјећа потребу нити маскирати своје умањивање и тривијализирање тема које занимају хрватску јавност. Прије је, сјећамо се, имао обичај с пуно ријечи не рећи ништа конкретно. Сада је то пакирање у претјерану рјечитост замијенио отвореним исмијавањем и самих питања и оних који та питања постављају.

Премијер се испричао новинарки: „Није било намјере да покажем мањак поштовања“

Обраћати се новинаркама именом, рећи им „слатки сте“ или „што вас мучи“ представља деградирање и умањивање важности не само особа, не само новинарске струке него и јавности у чије име новинари постављају питања. Изражавање непоштовања може се изразити различитим комуникацијским стиловима, грубо вријеђање и вулгарности су најочитији начин који одмах сви примјећују па ће се (с правом!) згражати над „примитивним“ стилом појединих заступника.

Међутим, не треба заборавити да исто ради и премијер Пленковић. Начин на који премијер комуницира с новинарима (а путем њих и цјелокупном јавношћу) није вулгаран и стилски примитиван, али има исти учинак и исти крајњи резултат. Непоштовање.

Нису новинари дошли као приватне особе у приватни дом премијера у његово слободно вријеме да га „гњаве“ па ће он као „доброхотни учитељ“ упитати своје мале ђаке „што их мучи“. Новинари постављају легитимна и озбиљна питања, а поштовање према њима изражава озбиљним одговорима на та питања.

Премијер је требао научити да проблем неће нестати нити ће се питања престати постављати зато што је он тако одлучио. Нити ће јавност изгубити интерес ако он својим лежерним стилом, подсмјехом и персонализирањем односа с новинарима покуша одређени проблем умањити.

Тај доцирајући, надмен и арогантан став који премијер упорно користи и у разговору с политичким опонентима и новинарима постаје све израженији. Све је мање суговорника које Андреј Пленковић сматра вриједнима озбиљне расправе, све је мање питања за која сматра да заслужују озбиљан одговор, све је мање стрпљења за оне који мисле другачије од њега. И све мање има потребу то скривати.

Можда не би било лоше да му нетко повремено у Бруxеллесу или на каквом суммиту ноншалатно као одговор на питање добаци „слатки сте“. Јер очито је потребно нешто да га освијести како је начин његове комуникације све само не „сладак“.

Др. сц. Габријела Кишичек ради на Филозофском факултету у Загребу гдје на дипломском студију фонетике предаје Говорничку аргументацију, Повијест говорништва, Говорништво за наставнике и Невербалну комуникацију. Суауторица је књиге „Реторика и друштво“ те ауторица низа знанствених и стручних радова из подручја реторике. Предсједница је Одјела за фонетику ХФД-а те чланица међународних удружења реторичара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси