Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрватско новинарско друштво упутило отворено писмо - апел за слободу новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

01. 10. 2018.

Извор: ХНД

Хрватско новинарско друштво упутило отворено писмо - апел за слободу новинарства

Поводом изванредног отказа Хрвоју Зовку и ситуације на Хрватској радиотелевизији, Хрватско новинарско друштво упутило је домаћим и међународним институцијама те организацијама за заштиту слободе медија отворено писмо - апел за слободу новинарства.

Отворено писмо преносимо у цијелости:

ОТВОРЕНО ПИСМО – АПЕЛ ХНД-а ЗА СЛОБОДУ НОВИНАРСТВА

Молимо вас да својим јавним заузимањем пружите подршку Хрвоју Зовку, сада бившем извршном уреднику ХТВ4, једног од информативних канала Хрватске радиотелевизије (ХРТ), и актуалном предсједнику Хрватског новинарског друштва (ХНД), те тако зауставите застрашивање, цензуру и самовољу коју Управа ХРТ-а проводи у тој јавној твртци, изравно уништавајући професионално новинарство.

Колега Зовко је добио отказ због указивања на цензуру и немогућност одговорног и професионалног обављања свог посла. Умјесто да се водство ХРТ-а позабави садржајем његове оставке на мјесто извршног уредника у којој је упозорио на цензуру, догодила се одмазда уперена против ХНД-а, чији је огранак на ХРТ-у претходно у више наврата указивао на неправилности и кршење професионалних новинарских стандарда.

При подношењу оставке, Хрвоје Зовко вербално се сукобио са својом надређеном, Катарином Перишом Чакарун, руководитељицом Информативног медијско сервиса ХРТ-а. Јавни телевизијски сервис Зовков је сукоб с надређеном искористио да му изрекне неоправдано строгу мјеру изванредног отказа, одлучивши потпуно игнорирати његово право на изражавање супротног мишљења. У питању је пракса својствена ауторитарним режимима, какву демократска друштва не могу и не смију толерирати.

Предсједник ХНД-а се у својој матичној редакцији покушао изборити за придржавање професионалних стандарда новинарске професије, а „награђен“ је санкцијом због вербалног деликта. Колега Зовко је на јавној телевизији радио 21 годину тијеком којих никад није добио ни усмену ни писмену опомену за свој рад. Информацију о отказу дознао је из медија, а прије него што му је уручен писани документ о раскиду радног односа, укинута му је и службена е-маил адреса.

Одмах након примитка информације о изванредном отказу његову предсједнику, ХНД је упутио службену замолбу Одбору за информирање, информатизацију и медије Хрватског сабора да се случај стави на дневни ред сједнице те да се на њој омогући присутност представника Извршног одбора ХНД-а, који би образложио ситуацију. Већина чланова Одбора одбила је расправу о застрашивању новинара на ХРТ-у и суставном разарању јавног медијског сервиса, сводећи га на питање „радног спора“ у који се „не жели уплитати“. Хрватско новинарско друштво међу вањским члановима Одбора који се бирају из редова новинарске струке на жалост, након дуго времена, вољом владајућих и опорбе нема свог представника. На тај је начин глас струке и у том тијелу ушуткан.
Додатан је парадокс да су налази из извјешћа бившег, напрасно смијењеног Надзорног одбора ХРТ-а за 2016. годину, у којем се упозорава на бројне неправилности и могуће незаконитости у раду и пословању Управе, на захтјев исте те

Управе проглашени „пословном тајном“. Саборска већина одбија с њих скинути апсурдну ознаку тајности унаточ чињеници да се ХРТ финанцира новцем хрватских грађана и да грађани имају право знати јесу ли пословне одлуке Управе у складу са законима.

У јавности се све чешће поставља питање има ли јавна телевизија, таква каква је тренутно, смисла. Ако се нешто врло брзо не промијени, у оваквим околностима њезино постојање постаје апсурдно. Хоће ли законодавац, надлежне институције, посебице Министарство културе, и даље пасивно проматрати како постојање ХРТ-а, којем је задаћа информирати и едуцирати, постаје неважно? Ако такав ХРТ постаје запрека, умјесто пут према слободном друштву, они који постављају законске оквире и одговарају за њихово функционирање, морат ће напокон одговорити на питање јесу ли дорасли постојању јавног медија као озбиљног демократског достигнућа?

Држимо да је због околности отказа предсједнику ХНД-а и алармантне ситуације на ХРТ-у потребна хитна јавна реакција како би се спријечило евидентно урушавање новинарске професије и у томе молимо вашу помоћ.

За Хрватско новинарско друштво,

Славица Лукић, потпредсједница
Денис Ромац, потпредсједник

 

ХРВАТСКОМ САБОРУ Загреб, 1. листопада 2018.
ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ
МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ
ЕУРОПСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ НОВИНАРА
СВЈЕТСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ НОВИНАРА
ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗА ЕУРОПСКУ СИГУРНОСТ И СУРАДЊУ
ЕУРОПСКОЈ КОМИСИЈИ
ВИЈЕЋУ ЕУРОПЕ
ЕУРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ
ВЕЛЕПОСЛАНИЦИМА ЧЛАНИЦА ЕУРОПСКЕ УНИЈЕ У ХРВАТСКОЈ
ВЕЛЕПОСЛАНСТВУ КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ
ВЕЛЕПОСЛАНСТВУ ЈАПАНА
ВЕЛЕПОСЛАНСТВУ КАНАДЕ
ВЕЛЕПОСЛАНСТВУ ШВИЦАРСКЕ
ВЕЛЕПОСЛАНСТВУ САД-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси