Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Био сам на пресици ХНД-а кад је ХРТ-ов новинар сазнао да је добио отказ: Лаку ноћ и сретно, Хрватска
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 09. 2018.

Аутор: Јасмин Кларић Извор: www.telegram.hr

Био сам на пресици ХНД-а кад је ХРТ-ов новинар сазнао да је добио отказ: Лаку ноћ и сретно, Хрватска

Конференција о Зовковом случају је готова, колега у предворју типка по мобителу. “Људи, дошло је приопћење ХРТ-а”...

“На ХРТ-у влада професионална апатија, страх и егзистенцијална уцјена”, говорила је за потпредсједница ХНД-а Славица Лукић. “Позивамо ХРТ да престане срамотити земљу и повуче отказ колеги Зовку, те се очитује о наводима о цензури и каосу у програму”, казивао је њен колега Денис Ромац. За то вријеме нетко је на Присављу довршавао бизарно приопћење о отказу за "једног од својих запосленика".

Сједио је међу колегама, на столици насред дворане и пажљиво слушао што је о свему имало рећи четверо колега из Хрватског новинарског друштва и синдиката новинара. Није рекао ни ријеч. Није смио. Иако је једина тема тисковне конференције било стање на ХРТ-у и најава отказа њему, Хрвоју Зовку, који је, успут, предсједник Хрватског новинарског друштва, било која изјава би му аутоматски значила отказивање уговора о раду.

Такви су прописи на јавној телевизији.

“На ХРТ-у влада професионална апатија, страх и егзистенцијална уцјена”, говорила је за то вријеме потпредсједница ХНД-а Славица Лукић. “Позивамо ХРТ да престане срамотити земљу и повуче отказ колеги Зовку, те се очитује о наводима о цензури и каосу у програму”, казивао је њен колега Денис Ромац. У приопћењу огранка ХНД-а на ХРТ-у подијељеном новинарима каже се како, “…занимлијво, водство куће не тражи очитовање или одговорност због озбиљних навода о цензури и технолошком колапсу који су претходили оставци Хрвоја Зовка на мјесто изрвшног уредника ХРТ 4” (о чему смо неки дан и ми писали).

Зовко је сједио и шутио. Јер су такви прописи на јавној телевизији.

Кафка

Сцена достојна атмосфере Кафкиног романа, први човјек новинарског друштва у држави сједи и шути – јер мора шутјети да не би аутоматски остао без посла – док колеге причају о гажењу професије у његовој матичној кући и отказу којим му се пријети због свађе с уредницом информативног програма. То је, међутим, био тек почетак.

Неколико новинара који су дошли извјештавати свако мало погледавају према колеги у бизарној ситуацији. Није му лако, али, обзиром на околности, добро се држи.

И онда, у том освртању, читава сцена осим што је помало надреална постаје још чуднија. Наиме, због телевизијског бума посљедњих година на домаћем тржишту иначе на свакој имало битнијој тисковној конференцији нужно се пробијати кроз шуму каблова и навиривати над камере.

Овдје је само једна камера. Једна једина.

Љубљана ближа од Присавља

Нетко ће имати ексклузиву, а уредници на осталим хрватским телевизијама ће имати проблема, прва је мисао. Друга је да се потражи лого на камери оних који ће имати снимљену ову сулуду ситуацију, човјека који води новинарску струковно удружење, а приморан је сједити у тишини. Није ХРТ, нормално. Нова ТВ? Јок. РТЛ? Не. Н1? Ни Н1.

Једина камера на тисковној конференцији Хрватског новинарског друштва о пријетњи отказом предсједнику ХНД-а и до неки дан уреднику неwс канала ХРТ-а је камера – Телевизије Словеније!

Дотле смо дошли?

Но, и то је био тек почетак.

Тисковна конференција је готова, колега из Новог листа у предворју типка по мобителу. “Људи, дошло је приопћење ХРТ-а”. Послано је док је тисковна конференција трајала.

Укратко, ХРТ не толерира насиље и стога доноси одлуку о прекиду радног односа с “једним од својих запосленика”. Нити у једном тренутку се у допису од неколико реченица не спомиње име ни презиме човјека којег се баца на улицу. Одлука о отказу је, веле, донесена због “непримјереног вербалног насиља”. “Физичко насртање” које се спомињало у првој верзији нацрта отказа нестаде као да га никад није ни било.

‘Ово је апсурдно’

Има зато Истанбулске конвенције. “Истанбулска конвенција насиљем над женама сматра сва дјела родно утемељеног насиља. Нажалост, понашање наведеног запосленика потпада под споменуту дефиницију”, пише у приопћењу ХРТ-а.

Зовко слуша и, као осталих десетак новинара окупљених у предворју ХНД-ове велике дворане, тешко вјерује својим ушима. Шокиран је. Па бијесан. И опет мора пазити што ће рећи, јер ова прича очито иде на суд. Окупљени још једном на својим мобителима пажљиво ишчитавају текст одаслан с Присавља, не вјерујући својим очима и првом читању. Камерман Телевизије Словеније снима цијелу сцену, а новинарка не може доћи себи, понавља “Ово је апсурдно” и тражи да јој, за сваки случај, прослиједим приопћење.

Неколико минута касније, на тераси с неким прича мобителом на словенском језику и с невјерицом препричава што се догодило. “Ово је апсурдно”, чује се свако мало.

Миран сан

Колеге из ХНД-а и синдиката покушавају договорити даљње кораке. Сутра је, веле, саборски Одбор за информирање, информатизацију и медије на којем треба покушати ставити на дневни ред отказ првом човјеку струковног удружења новинара у Хрватској. “Знам да је апсурдно, али, ето, у овом саборском сазиву у Одбору за медије по први пут међу вањским члановима нема нити једног јединог новинара”, покушавам објаснити словенској колегици док се Зовко, још видно узнемирен, почиње припремати за наставак битке.

Два сата касније, назвао је. Хоће дати изјаву.

“За одлуку о отказу дознао сам из медија, то довољно говори о томе какви су људи они који су се на то одлучили. Разлози за отказ су потпуно друге природе, а наводе из одлуке, због којих сам изложен јавном срамоћењу, побит ћу на суду. Никаквог насиља није било. Ја ћу вечерас мирно заспати, а за ове друге не знам”, каже први човјек новинарске струковне удруге у Хрватској.

“Један од запосленика” ХРТ-а с којим је данас прекинут радни однос. Приопћењем о Истанбулској конвенцији. Након тисковне конференције на којој је Зовко морао шутјети, а коју је снимала само камера Телевизије Словеније.

Јозеф К. из Кафкиног “Процеса”, знате, није само један лик. Он је метафора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси