Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Хрвоје Зовко о отказу: "Ово је порука свим новинарима који желе професионално радити свој посао"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 09. 2018.

Аутор: Ема Тарабоцхиа, ХИНА Извор: ХНД

Хрвоје Зовко о отказу: "Ово је порука свим новинарима који желе професионално радити свој посао"

Хрватска радиотелевизија донијела је одлуку о прекиду радног односа свом уреднику и новинару, уједно и предсједнику ХНД-а Хрвоју Зовку. Информацију о отказу ХРТ је послао путем приопћења док се у Новинарском дому одржавала конференција за медије ХНД-а управо на тему поступка отказивања уговора о раду Хрвоју Зовку и ситуацији на ХРТ-у.

ХРТ у приопћењу посланом медијима наводи да је та кућа "донијела одлуку о прекиду радног односа с једним од својих запосленика", не наводећи његово име. Као разлог за изванредни прекид радног односа наводе "тешку повреду Опћих правила о раду и понашању која се састојала од низа упућених увреда, недоличног понашања, крајње непримјерених и непрофесионалних изјава, изван граница онога што се сматра колегијалном и пристојном комуникацијом", додајући да се испад догодио у службеним просторијама ХРТ-а тијеком радног времена. ХРТ се у образложењу позвао на повреду низа одредаба Опћих правила о раду и понашању ХРТ-а која јасно забрањују непримјерено понашање према колегицама и колегама те на Истанбулску конвенцију која насиљем над женама сматра сва дјела родно утемељеног насиља. ХРТ се такођер оградио од медијских написа који инсинуирају да је поступак против бившег запосленика инициран његовом наводном оставком и упозоравањем на цензуру у програмима ХРТ-а.

"За отказ сам сазнао путем медија, из приопћења које је ХРТ послао јавности, а да притом мене о томе нитко није обавијестио. Разлози овакве драстичне санкције према мени су посве другачије природе од оних које наводи ХРТ. Судским путем ћу доказивати незаконитост овакве одлуке и навода због којих сам изложен јавном срамоћењу. Подсјећам, 21 годину радим на ХРТ-у и никада нисам добио нити једну опомену. Остајем при свим тврдњама које сам навео у образложењу моје оставке на мјесто извршног уредника ХТВ4, као и очитовања које сам упутио управи ХРТ-а након свађе с уредницом Катарином Периша Чакарун", рекао је Хрвоје Зовко.

Зовко је подсјетио да се Радничко вијеће ХРТ-а у међувремену изјаснило против отказа, али то мишљење није било обвезујуће за управу ХРТ-а. "Ово је још једна порука свима који желе професионално радити свој посао, а такођер је удар и на ХНД, односно, јасна порука свим члановима Хрватског новинарског друштва на Хрватској радиотелевизији", додао је Зовко.

Хрвоја Зовка ових је дана подржало низ организација и колега; Хрватско новинарско друштво и његов Огранак на ХТВ-у, Еуропска федерација новинара (ЕФЈ), Међународна федерација новинара (ИФЈ), Регионална Платформа за заговарање слободе медија и сигурности новинара (Safe journalists) која представља 6 новинарских организација из регије, Удружење новинара Србије (УНС), Друштво новинара Словеније (ДНС), Хрватско друштво логораша српских концентрацијских логора (ХДЛСКЛ), организатори Фра Ма Фу Фестивала, Иницијатива слобода трећима, Доцумента- центар за суочавање с прошлошћу, неформална организација новинара из регије Новинарска мрежа те више од 50 колега који су потписали изјаву солидарности с Хрвојем Зовком.

"Ушуткивање новинара дугогодишња пракса Хрватске радиотелевизије"

Водство Хрватског новинарског друштва (ХНД) претходно је на конференцији за медије најоштрије осудило покретање поступка изванредног отказивања уговора о раду новинару и уреднику ХРТ-а и предсједнику ХНД-а Хрвоју Зовку те је позвало управу Хрватске радиотелевизије да поступи на једини могући начин и обуставе поступак раскид уговора о раду Хрвоју Зовку. Управа је, како се непосредно након пресице сазнало, поступила другачије.  

Ромац је истакнуо и како је ХНД од стјецања неовисности Хрватске упорно и досљедно бранио медијске слободе, али и да је у том раздобљу, како истиче, апсурдно, али истинито – највише реагирања, пресица и других акција ХНД-а било управо посвећено јавној телевизији, односно ХРТ-у. 

Посебно је нагласио да је посљедњим збивањима на ХРТ-у која су кулминирала отказом Хрвоју Зовку претходило приопћење Огранка ХНД-а на ХТВ-у од 11. рујна којим се упозоравало, између осталога,  на озбиљно угрожавање уредничких и новинарских слобода. Након тог приопћења, Зовко је 13. рујна поднио оставку на мјесто уредника ХТВ 4 те је он, уз остало, у свом образложењу говорио о свакодневним притисцима или, поједностављено, о цензури.

''И једно и друго писани су докази и озбиљне оптужбе које указују на недопустиво кршење, прије свега, Устава РХ који прописује забрану цензуре. Наравно, свједочанство ХНД-ова огранка на ХТВ упућује како се на хрватској јавној телевизији крши Закон о ХРТ-у и Уговор ХРТ-а с Владом.'', казао је Ромац.

Новинарка и уредница ХРТ-а Маја Север и главна повјереница Подружнице Синдиката новинара Хрватске (СНХ) - новинари и медијски радници ХРТ-а истакнула је како Синдикат новинара сматра да је приједлог казне Хрвоје Зовку због свађе и вербалног сукоба с надређеном уредницом Катарином Перишом Чакарун предрастичан и како се томе Синдикат новинара жестоко противи.

''Сматрам да је оваква мјера којом посеже Управа ХРТ-а још један облик застрашивања запосленика ХРТ-а. Ово је порука свима нама да ако дође до било које свађе, повишеног тона, било које грубе ријечи или реакције можемо очекивати изванредни отказ. Изванредни отказ заиста није мјера за било какав прекршај таквог типа'', рекла је Север.

Потпредсједница ХНД-а Славица Лукић казала је да су редакције Хрватске радиотелевизије редакције у којима влада професионална апатија, страх од отказа и егзистенцијална уцјена. Нагласила је и како је шутња и ушуткивање новинара ''дугогодишња пракса Хрватске радиотелевизије'', подсјетивши на бројне примјере опомена пред отказ или давања отказа истакнутим новинарима ХРТ-а.

Упозорила је и на праксу медијских кућа којима се кажњавају новинари који се усуде јавно упозорити на притиске у својим редакцијама, те да би се то требало регулирати односно уградити у одредбе новог закона о медијима.

''Апелирам да се код доношења Закона о медијима угради одредба која ће рећи да новинар не само да има право, него и дужност упозорити да је изложен притисцима и цензури'', казала је Лукић.

Снимку конференције за медије можете преузети овдје

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси