Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Поступак против Хрвоја Зовка удар је на ХНД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 09. 2018.

Поступак против Хрвоја Зовка удар је на ХНД

Хрватско новинарско друштво (ХНД) најоштрије осуђује покретање поступка изванредног отказивања уговора о раду новинару и уреднику ХРТ-а те предсједнику ХНД-а Хрвоју Зовку.

Поступак отказивања уговора о раду на радном мјесту уредник-координатор, покренут на темељу пријаве уреднице Одјела ИМС-а ХТВ-а Катарине Периша Чакарун, у финалној је фази. Управа ХРТ-а муњевито је Радничком вијећу предложила најтежу санкцију за Зовка и Радничко се вијеће о том приједлогу мора очитовати до понедјељка, иако коначни став Радничког вијећа не обвезује Управу ХРТ-а.

Зовко је прије неколико дана поднио молбу за разрјешењем с мјеста извршног уредника програма ХТВ 4, информативног канала јавне телевизије, а дан касније је послао и писано образложење оставке, у којем је указао на притиске, цензуру, приговорио због непрофесионалног избора тема, организацијског каоса и озбиљних техничких проблема у реализацији програма ХТВ 4. Услиједио је позив на разговор од стране његове уреднице Периша Чакарун у којем је она прихватила његову оставку. Но, само два сата касније Зовко је позван на други састанак код уреднице Перише Чакарун која је изнијела низ, по његовом суду, неаргументираних оптужби на његов рачун, међу којима и приговор због његова ангажмана у ХНД-у. Разговор који се претворио у вербалну свађу, какве су уобичајене у редакцијама, Управа је искористила као повод за покретање драконског поступка изванредног отказа уговора о раду, док Управа јавног телевизијског сервиса ових дана није покренула ни најблажи дисциплински поступак против одговорних који су на ХРТ-овом телетексту дјечји усташки логор прогласили домом за сирочад који су напали партизани. Упозоравамо како је с ХРТ-а у јавност пуштен наводни нацрт одлуке у којем се на крајње једностран и злонамјеран начин инсинуира догађај из пријаве против Зовка, иако свједоци догађаја, баш као и Зовко у свом очитовању, такве наводе негирају.

ХНД је увјерен да до овог поступка ни овакве одлуке Управе ХРТ-а не би дошло да Зовко није предсједник ХНД-а и због тога је овдје ријеч о изравном удару Управе ХРТ-а на ХНД. Уосталом, Зовко је и у разговору са својом уредницом који је искориштен као повод за покретање поступка стављен пред лажну дилему: ХРТ или ХНД. Указујемо на чињеницу да се чланство у струковној организацији хрватских новинара на ХРТ-у, установи која би требала промицати слободу говора, третира као кримен због којег су раније бројне колегице и колеге, активни чланови ХНД-а, били изложени отказима, опоменама и професионалној маргинализацији. Зовко је члан ХНД-а од 1997., а од сијечња 1998. ради на ХРТ-у као новинар и уредник. Вишеструко је награђиван и никада није добио нити једну пријаву или опомену. ХНД сматра да у демократском друштву његов ангажман у ХНД-у не смије бити предмет било каквог прогона, притисака или других радњи на његовом професионалном радном мјесту, а посебице отказивања уговора о раду.

ХНД је о овим догађајима извијестио Еуропску и Међународну федерацију новинара (ЕФЈ и ИФЈ), Организацију за еуропску сигурност и сурадњу, Еуропску радиодифузијску унију, Репортере без граница и друге међународне организације.

За Извршни одбор ХНД-а:

Потпредсједник ХНД-а Денис Ромац
Потпредсједница ХНД-а Славица Лукић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси