Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Шеф ХНД-а Хрвоје Зовко пред изванредним отказом на ХРТ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 09. 2018.

Извор: Хина, www.jutarnji.hr

Шеф ХНД-а Хрвоје Зовко пред изванредним отказом на ХРТ-у

Предсједник Хрватског новинарског друштва (ХНД), новинар и уредник ХТВ-а Хрвоје Зовко пред изванредним је отказом на ХРТ-у због особито тешких повреда обвеза из радног односа те увреда и пријетњи уредници Информативно-медијског сервиса ХТВ-а (ИМС) Катарини Периши Чакарун, а нацрт одлуке о отказу упућен је Радничком вијећу.

Како је Хини потврдио извор близак Радничком вијећу ХРТ-а, нацрт одлуке о изванредном отказу који је потписао главни равнатељ Казимир Бачић упућен је Радничком вијећу на очитовање. У њему стоји да се Зовку изванредно отказује уговор о раду на мјесту уредник-координатор без поштивања прописаног или уговореног отказног рока.

У образложењу се наводи како је водство ХРТ-а прошлог тједна запримило пријаву Катарине Перише Чакарун у којој је наведено да јој се Зовко обратио крајње непрофесионалним изразима, увредама и пријетњама те да је у једном тренукту и физички насрнуо уносећи јој се лице.

Тврдње да се Зовко крајње вулгарним псовкама и насилничким испадом, како стоји у образложењу, обратио уредници ХТВ-а потврдиле су у прекјучерашњим очитовањима и четири дјелатнице ХРТ-а.

С друге стране, наводи се и како Зовково очитовање - односно писмена обрана у којој, између осталога, изражава жаљење због свађе у коју је увучен те да досадашњим понашањем и радом не заслужује најтежу санкцију, не може прихватити јер су четири свједокиње потврдиле све наводе из пријаве уреднице ИМС-а.

У нацрту одлуке стоји да је Зовко починио особито тешке повреде радне обавезе из Правилника о раду попут низа упућених увреда, непристојног понашања, непримјерених и непрофесионалних изјава изван граница пристојне комунакције те да је ''имао насилнички испад према радним колегицама, хистерично се опходио и викао на непосредно надређену особу те да се крајње недолично понашао''.

Тиме је, како се истиче, Зовко повриједио низ одредаба Опћих правила о понашању ХРТ-а међу којима се као недопуштено у окружењу ХРТ-а наводи и непримјерено понашање према колегицама и колегама, вербална или физичка агресивност те понашање којим би један или више запосленика понижавали и злостављали другог запосленика ради угрожавања части, достојанства и угледа.

Све то, стоји у образложењу, разлог је за изванредни отказ уговора о раду што у другим случајевима потврђују и многе "ревизије Врховног суда".

Слиједом наведеног, ХРТ као послодавац је у односу на Зовка као радника потпуно изгубио повјерење те даљња сурадња није могућа, пише се у нацрту одлуке у којем стоји и да против ове одлуке Зовко има право поднијети захтјев за заштиту права послодавцу у року од 15 дана од њезине доставе.

Како се сазнаје из поднесених очитовања, свађа између уредника на ХРТ-у услиједила је након што је Зовко поднио оставку на мјесто извршног уредника на ХТВ 4, упозоравајући на разлаз са уредницом о темама које се обрађују унутар његове емисије, а наводи и како је био упозораван да "од када је изабран за предсједника ХНД, морао одлучити или ХРТ или ХНД".

Зовко је у изјави Хини казао да још није упознат с нацртом одлуке о изварнредном отказу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси