Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД изгубио 25 година дуг спор, морају платити више од 2,3 милијуна куна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 09. 2018.

Аутор: М. Шу Извор: tportal.hr

ХНД изгубио 25 година дуг спор, морају платити више од 2,3 милијуна куна

Хрватско новинарско друштво (ХНД) примило је 3. рујна ове године правомоћну судску пресуду којом је окончан двадесет пет година дуг судски поступак којег је твртка U.Т.Т. Europa 92 d.о.о. из Загреба покренула против ХНД-а. ХНД је спор изгубио, а морат ће платити више од 2,3 милијуна куна

Правомоћном пресудом је ХНД-у, приопћили су из новинарског друштва, наложено да наведеној твртки исплати износ од 126.616,61 еура у кунској протувриједности с припадајућим затезним каматама које теку од 1993, кад је та твртка подигла тужбу против ХНД-а. Затезне камате још нису израчунате, но према првим процјенама укупни износ којег ће ХНД темељем правомоћне пресуде морати исплатити већи је од 320.000 еура. У томе износу чак двије трећине чине затезне камате, због дужине судског поступка. Над твртком која је 1993. против ХНД-а подигла тужбу је тијеком судског поступка, 2005. проглашен стечај, а судски поступак против ХНД-а у име и за рачун стечајне масе наставио је стечајни управитељ.

Предмет овог судског спора је уговор о најму и преуређењу дијела зграде у власништву ХНД-а у Перковчевој 2 у Загребу који је склопљен у српњу 1990. године између ХНД -а и тројице закупаца – Анте Матића, Анте Табака и Анте Ерцеговића. Како закупци ни након више од двије године нису довршили преуређење простора нити плаћали најам, ХНД је раскинуо уговор о закупу те 1993. исходио судску деложацију најмопримца из зграде ХНД-а. Твртка U.Т.Т. Europa 92 d.о.о, коју су основали закупци, је у студеном 1993. против ХНД-а покренула судски спор у којем је тражила поврат уложеног новца у преуређење простор у згради ХНД-а којег је унајмила.

Иако је, стоји у приопћењу, ХНД тијеком поступка доказивао да износ неплаћеног најма, режијских трошкова и изгубљене зараде за вријеме док је споменута твртка боравила у простору ХНД-а износи 420.083,00 њемачких марака и захтијевао пријебој узајамних потраживања, суд је већину аргумената ХНД-а одбацио те дјеломично прихватио захтјеве тужитеља. Један од кључних аргумената суда у овом поступку био је да ХНД своја потраживања према споменутој твртки није пријавио у стечајном поступку твртке U.T.T. Europa 92.d.o.o. иако је тај стечајни поступак загребачки Трговачки суд отворио и затворио у истом дану, 30. ожујка 2005.

Против ове правомоћне пресуде странке могу у року од 30 дана поднијети захтјев ревизију Врховном суду, но захтјев не одлаже њезино извршење.

‘Без обзира на чињеницу да се судски поступак трајао пуних 25 година и да цијена спорости правосуђа ломи преко леђа ХНД,-а правомоћне одлуке суда дужни смо поштивати. Водство ХНД-а интензивно ради на проналажењу начина да изврши судску пресуду и истодобно осигура даљње функционирање нашег Друштва’, поручује се у приопћењу које потписује предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси