Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Владимир Ковачевић: Политичке борбе преко леђа новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

30. 08. 2018.

Аутор: А. Поповић Извор: Данас

Пребијени новинар РТВ БН из Бањалуке, говори за Данас

Владимир Ковачевић: Политичке борбе преко леђа новинара

Чин пребијања је ужасан, ја ћу то преживети, али страшна је сама та порука да у 21. веку у, условно речено, нормалној држави у Европи, новинар не може бити дух демократије него на стубу срама.

То је врло проблематично, каже у разговору за Данас Владимир Ковачевић, новинар телевизије БН ТВ из Републике Српске, који је брутално претучен у недељу увече у Бањалуци.

Ковачевић се за сада опоравља, како сам каже, „изненађујуће добро“ с обзиром на ситуацију, али још осећа вртоглавицу и предстоје му додатни прегледи како би са сигурношћу могло да се каже да нема озбиљнијих последица по његово здравље.

Последице по медијску и политичку сферу, с друге стране, већ су видљиве с обзиром на бурне реакције које је овај догађај изазвао у целом региону. Колеге новинари су, према речима Ковачевића, ужаснути целом ситуацијом, а евентуално смиривање тензија зависи, по његовој оцени, од политичке воље да се случај испита. Осим јавних обећања да ће се случај испитати, неке конкретније потврде и информације Ковачевић од надлежних није добио.

– О истрази ми нико ништа није рекао, имам своја сазнања да раде на томе и не сумњам у стручност људи у МУП-у, али питање је колико ће им бити дозвољено да употребе ту стручност. Искрен да будем, не знам колико да верујем да ће се ово расветлити до краја. Све зависи од политичке ситуације, она је у Републици Српској компликована, није то само сукоб између опозиције и власти, има и много фракција унутар власти које имају различите интересе. Борбе су велике, а одвијају се преко леђа нас новинара, истиче Ковачевић.

Након различитих интерпретација и спекулација у медијима о мотивима за овај напад, Ковачевић одговара да он не зна шта и ко стоји иза овога, али да је сигуран да се све десило искључиво због новинарског посла којим се бави.

– Ја разматрам две опције. Уколико је ово напад директно на мене, онда је због мојих многобројних текстова, и на БН-у, разним порталима, мом блогу. Када ме питају који текст може бити повод, може бити сваки. Не пишем ја само о једној теми, указује Ковачевић и додаје да је друга опција извештавање са протеста који се одржавају на Тргу Крајине због нерасветљеног убиства младића Давида Драгичевића.

– Ако је у питању покушај застрашивања због „Правде за Давида“, онда је то већ напад на телевизију БН и и покушај да нас отерају са Трга и одврате од праћења те приче, објашњава Ковачевић, наводећи да јавност у Српској сумња да се иза те приче „крије неко врло битан“ а да ће све бити јасније ако и када се открију прави налогодавци.

Новинари дали ултиматум полицији

Новинари из целог региона реаговали су на овај догађај пружајући подршку колеги Владимиру Ковачевићу и позивајући надлежне да што пре расветле овај случај. Представници медија најавили су одржавање више скупова подршке, а на првом одржаном у Сарајеву новинари су поручили да полицији Републике Српске дају рок од пет дана да пронађе одговорне за напад на Ковачевића. Ако се полиција не огласи, сматраће да су за напад на Ковачевића директно одговорни руководство и институције Републике Српске. За сада се огласило само Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци потврђујући да се случај третира као кривично дело – покушај убиства.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси