Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Претучени новинар из Бањалуке за VICE: Јасно је да сам нападнут због посла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

28. 08. 2018.

Аутор: Јована Шестериков Извор: VICE

Претучени новинар из Бањалуке за VICE: Јасно је да сам нападнут због посла

"Новинари су у сваком стабилном друштву пси чувари демократије. Пси добију по глави често, али сами смо бирали позив," каже Владимир Ковачевић за VICE.

Новинар БН телевизије Владимир Ковачевић који је у недељу тешко претучен у бањалучком насељу Обилићево, тренутно се опоравља и за VICE каже да је јасно да напад на њега има везе са послом који ради.

– У недељу навечер сам брутално претучен по повратку са посла испред зграде у којој живим. Два мушкарца су ме напала са шипкама на развлачење и изударали по глави и тијелу. Затим су отишли, а ја сам завршио на хирургији. Не знам ко су нападачи јер у брзини нисам успио много да видим, а они су били дјелимично маскирани. Али јасно је да напад има везе са послом који радим – каже Ковачевић за VICE.

Нападнут је након што је на бањалучком Тргу Крајине пратио скуп „Правда за Давида“, који се одржава свако вече од 26. марта – протест се одржава због убиства младића Давида Драгичевића, чији родитељи тврде да су у његову смрт умешани припадници полиције Републике Српске – и са којег свако вече има директно укључење у централни Дневник ТВ БН.

Председник РС Милорад Додик осудио је напад на Ковачевића, истичући да је такво нешто недопустиво, али Ковачевић каже да Додик индиректно сноси велику кривицу за овакво стање.

– Похвално је што је Додик изразио забринутост и осудио напад, али бојим се да он индиректно сноси велику кривицу за овакво стање. Не мислим да он некоме наређује да напада новинаре. То нипошто. Али својим медијским наступима – можда и несвјесно – штитећи своју политику новинаре таргетира као издајнике, што је врло опасно јер његова ријеч код доброг дијела становника има велику важност. Неко његове изјаве може протумачити као дозволу на линч што се сигурно и дешава – каже Ковачевић за VICE.

Говорећи о свукупној медијској слици у РС и БиХ, где се од почетка године десило неколико напада на новинареКовачевић истиче да је опасно радити посао „како треба“.

– У начелу нико не упада у медије и не забрањује њихов рад, али се из врха власти ствара слика да су новинари издајници интереса РС, а стварност је потпуно другачија. Новинари су највећи заштитници интереса РС. Мало је великих медија који су потпуно независни од странке на власти или појединаца блиских њима који новцем контролишу много медија – каже Ковачевић.

Упитан да ли се плаши, и да шта су његови наредни кораци за VICE каже:

– Ја настављам свој посао као и до сада. Република Српска заслужује да буде много боља него што је сада јер су је стварали наши очеви. То се може постићи демократизацијом друштва, а новинари су у сваком стабилном друштву пси чувари демократије. Пси добију по глави често, али сами смо бирали позив – описује Ковачевић свој посао.

У Бањалуци је у понедељак одржан протест подршке Ковачевћу ком је присутвовао велики број новинара из РС. Окупљање је организовано, симболично, у 5 минута до поднева, а пре тога одржана је конференција за медије на којој су Ковачевићеве колеге поручиле да очекују од полиције да што пре пронађе починиоце, и дала им је рок до краја недеље да изађу са оним што су до сада открили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси