Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Од почетка године у свету убијено најмање 50 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

28. 08. 2018.

Извор: ФоНет

Од почетка године у свету убијено најмање 50 новинара

Од почетка године у свету је убијено најмање 50 новинара, највише је страдало у класичној ликвидацији због извештавања, а у БиХ у истом периоду забележен је 41 напад на новинаре.

Новинаре и медијске раднике нападају власти, демонстранти, хулигани и појединци који или не одговарају за своја дела или прођу с плаћеном новчаном казном, преноси Klix.ba.

У јануару су ухапшени словеначки новинари који су радили причу у Приједору.

Новинари словеначке ПОП ТВ Ирена Јовева и Канала А Миха Орешник су приведени у станицу приједорске полиције док су снимали истраживачку причу о Дијани Ђуђић, држављанки БиХ из Приједора, за коју се наводи да је позајмила 450.000 еура Јанезу Јанши, председнику Социјалдемократског савеза Словеније.

У фебруару је брутално претучен публициста и новинар Неџад Латић након што је изашао из џамије, док су новинару Фаруку Вели упућене претње.

Екипа БХТ1 нападнута је током праћења протеста демобилисаних бораца у Тузли и блокаде саобраћаја на Шићкој петљи на излазу из града крајем фебруара.

Новинари су вређани, а потом им је прећено.

У Влади Унско-санског кантона у априлу нападнута је новинарка ФТВ Аида Штилић коју је Асим Камбер вређао на личној и професионалној основи, викао на њу и претио да ће наставити хајку против ње.

Новинари РТВ УСК су месецима били изложени притиску и претњама које су им упућивали чланови Владе и Скупштине УСК доводећи их у несигуран и понижавајући положај.

Премијер им је претио полицијском интервенцијом уколико не разреше дужности директора у руководство телевизије.

Службеници ПУ Љубушки претили су у јулу новинарској екипи портала Бљесак терајући их да прекину извештавање са ГП Бијача тако што су узели изјаве од њих и претили да ће их означити као организаторе протеста и особама одговорним за блокаду саобраћаја.

Такође им је прећено пријетио да ће им одузети материјал.

У јулу, нападнути су репортер Klix.ba и сниматељ Ал Џезира Балканс који су пратили протесте демобилисаних бораца испред Парламента ФБиХ. Обојица су нападнути физички металном шипком и шакама, док су друге новинаре вређали.

Чланови екипе БХРТ нападнути су у свом комбију када су се враћали из Широког Бријега с новинарског задатка. Нападнути су у Коњицу. Комби је оштећен, а возач је задобио теже повреде. Напала их је група од 15 маскираних младића.

Последњи напад је згрозио јавност када је новинар БН телевизије Владимир Ковачевић брутално претучен палицама. Он је један од новинара који је редовно са својом телевизијском кућом пратио протесте на Тргу Крајине „Правда за Давида“.

БиХ је на 62. месту од 180 земаља по медијским слободама. Према извештају РСФ, новинари су слабо плаћени, а под сталним су притиском политичара и других те немају никакву сигурност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси