Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Протести медија због премлаћивања новинара у Бањој Луци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

27. 08. 2018.

Аутор: Ердуан Катана Извор: Радио Слободна Европа

Протести медија због премлаћивања новинара у Бањој Луци

У знак протеста због напада на новинара бијељинске телевизије БН, Владимира Ковачевића, у Бањој Луци испред Палате Републике, гдје је сједиште Предсједника РС-а Милорада Додика, тачно у пет до дванаест окупили су се новинари.

На скупу је истакнуто да се од полиције тражи да хитно реагује и пронађе одговорне за овај напад.

Окупило се неколико стотина људи, новинара, представника невладиног сектора, грађана. Сви они органинизирани су путем фацебоок групе, која је формирана непосредно након што је синоћ стигла вијест о нападу на Ковачевића.

Предсједник Удружења БХ новинари Марко Дивковић истакао је да је напад на Ковачевића 41. напад на новинаре ове године, да се ради о покушају атентата и да сви новинари у БиХ имају мету на челу.

Окупило се неколико стотина људи, новинара, представника невладиног сектора, грађана

Два непозната младића у недјељу увече, 26. августа, у бањалучком насељу Обилићево брутално су претукли новинара бијељинске телевизије БН Владимир Ковачевић.

Ковачевић је након пријави напада полицији смјештен на одељење хирургије, а на друштвеним мрежама написао је да је задобио више повреда у предјелу главе и тијела због чега је задржан на болничком лијечењу.

Ковачевић је, наводе из БНТВ-а, у телефонском разговору са директором Владимиром Тришићем рекао да су га двојица мушкараца сачекала испред зграде у којој станује.

„Прошао сам поред њих не очекујући било шта да ће ми се десити. Одједном су насрнули на мене развукли шипке и почели да ме ударају“, рекао је Ковачевић.

Уређивачки колегијум БН ТВ-а, у саопштењу, најоштрије осуђује овај напад и захтјева од МУП РС да што прије реагује и нађе починице овог гнусног напада.

Такође, уређивачки колегијум БН ТВ подсјећа да се већ дуже вријеме у одређеним политичким круговима прави хајка на новинаре њиове ТВ куће.

„Због тога упозоравамо МУП РС да што прије обезбиједи слободу рада и кретања како нашим тако и осталим новинарима. У противном ћемо бити приморани да сами предузмемо кораке на заштити наших људи“, поручио је уређивачки колегијум РТВ БН.

Ковачевић је у недјељу био на радном задатку у склопу кога је пратио скуп „Правда за Давида“.

У знак протеста због напада на свог новинара, у понедјељак ујутру је ова телевизија почела Јутарњи Дневник и Вијести са затамњеним екраном на којем је био натпис: „Отворени протест због напада на новинара БН ТВ. Тражимо од МУП-а Републике Српске да открије нападаче“.

Поводом напада на Ковачевића огласио се и Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари.

„Запрепаштени смо начином на који је напад изведен, цијенимо га организираним и добро испланираним чином циљано усмјереним на угрожавање живота новинара Ковачевића и заустављање његовог професионалног рада за БН телевизију.

Посебно забрињава чињеница да је новинар Ковачевић нападнут непосредно након што је послао своје извјештаје са грађанских протеста на Тргу Крајине у Бања Луци, гдје се свакодневно окупља група ‘Правда за Давида’, те након низа вербалних напада и политичких притисака на новинаре БНТВ од стране предсједника Републике Српске Милорада Додика и других званичника владајуће коалиције у том ентитету“, наводи се у саопштењу.

Додикова хајка на невладине организације

Из Управног одбора Удружења / удруге БХ новинари наглашавају још једном да је предсједник Милорад Додик своје јавно и политичко дјеловање пречесто усмјеравао на новинаре и медије, понижавао их и вријеђао на најпримитивније начине; проглашавао их непријатељима, шпијунима и страним плаћеницима, чиме их је претварао у “живе мете” и отварао простор за директно насиље.

„Те пријетње и напади никада нису санкционирани, нити су надлежне полицијске и правосудне институције РС предузеле ефикасне и законом прописане мјере заштите новинара и њиховог права на слободан и достојанствен рад. Због тога Управни одбор БХ новинара овај пут резолутно захтјева од МУП-а Републике Српске хитну и професионалну истрагу напада на новинара Владимира Ковачевића. Уколико у најкраћем року, не дужем од пет дана, јавност не буде обавијештена о свим околностима напада, укључујући и имена нападача и оних који стоје иза њих, сматраћемо директно одговорним највише званичнике и институције Републике Српске за овај криминални акт, а новинаре из цијеле БиХ позвати на протесте и бојкот свих активности актуелних власти у РС“, наведено је у саопштењу Управног одбора БХ новинара.

Напад на Ковачевића осудио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а осуда напада стигла је из Владе Републике Српске, те појединих политичких партија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси