Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Пројекат: Без слободе медија нема развоја демократије у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 08. 2018.

Извор: Бета

Пројекат: Без слободе медија нема развоја демократије у региону

Медији у региону сусрећу се са истим проблемима и изазовима, а без њихове слободе, нема ни развоја демократије, оцењено је данас у Приштини на представљању пројекта "Подршка заговарању и заштити слободе медија и изражавања на Западном Балкану" чији су носиоци Медијски центар Бета, приштинска агенција КosovaLive, телевизија Телма из Скопља и блогер Слободан Васковић из Бањалуке.

Представљајући резултате пројекта, извршна директорка новинске агенције Бета Злата Куреш казала је да се о слободи медија мора стално причати јер без ње нема слободе изражавања нити развоја демократије и демократског друштва.

Наводећи да се медији понегде у региону третирају као непријатељи одређених политичких и интересних група, она је казала да медији не представљају претњу развоју друштва већ да доприносе том процесу.

Говорећи о лекцијама стеченим кроз пројекат, генерални директор агенције КосоваЛиве Келменд Хапчију оценио је да је остварен значајан регионални пројекат током кога је успостављена "изузетна сарадња" две новинске агенције и по једне телевизије и блогера.

"Сви ми делимо иста искуства, судбину и изазове. Нажалост, професионални медији се углавном сусрећу са значајним финансијским тешкоћама, једва или тешко преживљавају, што се одражава и на квалитет њихових прилога", оценио је Хапчију.По његовим речима, борба за очување слободе медија "од животног је значаја" за развој демократије.

"Политичке странке морају схватити да нема напретка без заштите јавног интереса и без слободе медија и изражавања", казао је генерални директор КосоваЛиве.Марија Дивитарова из скопске телевизије Телма оценила је да је остваривање пројекта "Подршка заговарању и заштити слободе медија и изражавања на Западном Балкану" била "новинарска авантура" иако су како је навела, сви учесници били искусни новинари.

"Пројекат је показао да се новинари на Западном Балкану сусрећу са истим баријерама и изазовима. Били бисмо срећни ако смо овим причама подигли ниво слободе медија у региону", казала је Марија Дивитарова.Новинарка KosovaLive Виолета Ороши Беришај оценила је да се модели притисака на новинаре свакодневно мењају, да их врше они који су познати јавности и да због тога "никада није довољно" писати о притисцима и проблемима са којима се суочавају новинари и медији.

Директорка пласмана и развоја агенције Бета Зорица Филиповић оценила је да је пројекат "изузетно" представљен на интернету и на друштвеним мрежама, наводећи да је имао више од милион прегледа.

У оквиру пројекта "Подршка заговарању и заштити слободе медија и изражавања на Западном Балкану" реализоване су 24 мултимедијалне приче у четири земље на српском, албанском, македонском и енглеском језику.

Пројекат је подржала ЕУ као део програма "Заштите слободе медија и изражавања на Западном Балкану".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси