Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Специјално васпитање за невладин сектор и независне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

02. 07. 2018.

Извор: Бета

Специјално васпитање за невладин сектор и независне медије

Власт у Републици Српској намерава да донесе Закон о јавности рада непрофитних организација, што би био директан удар на невладин сектор, али, пре свега, на медије у овом БиХ ентитету који функционишу захваљујући страним донаторима.

Циљ тог закона је потпуна јасан – актуелна власт у Бањалуци жели невладине организације, које се финансирају из страних донација, приказати као стране плаћенике и, самим тим, као домаће издајнике. Аналогно томе, власт, која стоји иза оваквог драконског, ретроградног законског решења, ако се мери по аршинима естаблишмента, је патриотска.

"Патриоте су, наравно, они који су у власти и који управљају свим тим процесима, а, с друге стране, имате невладине организације, које се етикетирају као страни плаћеници и домаћи издајници, а да, притом, немате ниједан доказ за то", оценио је блогер Срђан Пухало.

Та матрица поодавно је актуелна у овом ентитету, на њој режим Милорада Додика већ предуго истрајава, а упућивање Нацрта закона о јавности рада непрофитних организација у Народну скупштину, и то по хитној процедури, сведочи да је потребно наћи "опипљивог непријатеља" у предизборној кампањи која треба да услиједи.

"Ако хронолошки гледамо, у суштини, све што занима ову власт је да држи ствари под контролом. Све што се измиче њеној контроли, у ствари, ствара проблем, као што све што има под контролом изазива благо гађење свих тих истих људи, који ту раде", сматра главни и одговорни уредник пројекта "Бука" Александар Трифуновић.

Тај "опипљиви непријатељ" јесте, како власти сматрају, невладин сектор, укључујући и неколико медија, прецизније портала, који указују на девијантне појаве у друштву у којем живимо.

"Оно што је ту важно је, у ствари, то да ви имате једну црно-белу слику у којој те људе које називате страним плаћеницима и домаћим издајницима на све могуће начине дискредитујете, не само њихов рад, него њих као људе. Реално, сутра свака будала на улици има право да вас заустави, да вам разбије главу, јер, боже мој, неко из владе, предсједник Републике Српске или неки политичар је рекао да сте ви страни плаћеник и домаћи издајник", наглашава Пухало.

Упућивање закона у хитну процедуру није спријечила ни пратећа документација, која иде уз закон и у којој је наглашено да је он непримјењив.

Предсједник РС Милорад Додик најавио је доношење овог закона до краја лета, истичући да је у складу са праксом у многим земљама.

"Нико им не брани да наставе то да раде, само ће то морати да се контролише са становишта информисања јавности ко је шта добио и ко шта ради", рекао је Додик.

"Једна од највећих штеточина овог простора, Републике Српске, је актуелна власт, која је за више од десет година апсолутне владавине, успела да задужи ентитет за милијарде страног новца који нама спочитава. Да задужи генерације које долазе, које, у ствари, по ономе што видимо, не желе да остану овде. Ти људи одлазе", истиче Трифуновић.

Из Владе Републике Српске стигло је појашњење да је реч о акту преписаном из америчког законодавства, што је потпуно нетачна формулација. Међутим, то је и веома интересантно, јер је стигло и до самог председника Русије Владимира Путина, кога је Додик, приликом сусрета у Санкт Петербургу, обавестио да се, како је рекао, ради на урушавању Републике Српске.

"Упознао сам га (Путина) са многим пројектима који иду у смеру да ослабе Републику Српску. Упознао сам га са огромним издвајањем новца, пре свега, Американаца, који улажу 12 милиона долара за помоћ медијима и шест милиона за програм такозваног спречавања руског утицаја, што је директно ствар која се у Босни може уперити само против нас. Када додате Британце, који имају сличан програм, и многе друге који имају скривене програме, то говори колико је новца припремљено да би се Република Српска дестабилизовала и довели послушници, који би требало да окрену Репубублику Српску, пре свега, ка њеном нестанку", рекао је Додик.

Истина је да се из САД-а пласира помоћ невладином сектору и медијима, али помоћ стиже и из органа власти Републике Српске делу НВО и медијима који су под њиховом контролом. А тај део уопште није обухваћен законом. Довољно је подсетити да је управо Додикова власт почетком 2010. године поделила 14 милиона марака медијима.

"Никада нисмо видели ниједан извештај о томе шта су ти људи, који су добили тај новац, урадили и са тим медијима и са тим новцем, нашим новцем", тврди Трифуновић.

Прича о америчким донацијама само је, ван сваке сумње, незграпан повод за Нацрт закона о јавности рада непрофитних организација, а стварни узрок лежи у жељи власти да се, колоквијално речено, зачепе уста и оном малом броју критичара у Републици Српској.

"Сваки пут када се деси било каква врста бунта, било каква врста протеста, потеже се то питање и покушава се скренити и кривица и пажња на некакве стране центре моћи који свиме управљају. У ствари, намера је да се угуши било каква врста критике", сматра Ивана Корајлић из Transparency International-а БиХ (ТИ БиХ).

Посебно је интересантно да је Додик о свему обавестио Путина, председника државе која је још 2012. године донела закон да се све НВО које примају страну финансијску помоћ, пријаве као "страни агенти". Тај закон је у Русији 2015. године надограђен новим, који омогућава забрану рада невладиним организацијама које руске власти и предсједник Путин сматрају непожељним.

Нема никакве дилеме да Додик гаји Путиновске амбиције спрам невладиног сектора, јер се у нацрту Закона прецизира да непрофитним организацијама није дозвољено политичко деловање.

"Те политичке активности су дефинисане као сваки облик деловања ради формирања јавног мњења, деловања према институцијама и слично. То је потпуно апсурдно, јер свака организација која делује у одређеној области, усмерава своје активности тако да унапреди неке ствари, покушава да утиче на процес доношења одлука, покушава да информише јавност... Испада да је сваки облик делована усмерен на формирање јавног мњења", појашњава Корајлићева.

Огласиле су се и НВО, оштро протестујући против наметања оваквог законског решења, за које се не зна ни предлагач.

До краја лета, до када је Додик најавио усвајање закона, остало је још времена и неколико заседања парламента. Актуелна власт је ођедном ућутала око овог документа. Он је још увек у процедури, а буде ли усвојен, вратиће друштво у најмрачнији део средњег века.

"Ја не мислим да од било кога тражим дозволу да радимо. Ако услови буду такви, неподношљиви за рад и ако ја будем морао да тражим дозволу да мислим, ја нећу живети овде. И то отворено кажем. То је сила већине и на ту присилу ја не желим да пристанем. То би значило да пристајем на неслободу, то би значило да пристајем да радим у условима у којима су спаљивани људи због права на слободну мисао", закључио је главни и одговорни уредник „Буке“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси