Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Струковни новинари осуђују извештавање портала 100посто
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

23. 05. 2018.

Извор: ХНД

Струковни новинари осуђују извештавање портала 100посто

Збор знанствених новинара и Збор здравствених новинара ХНД-а најоштрије осуђују сензационалистичко извјештавање портала 100посто, чији је чланак о Ени Шарац објављен без икаквог критичког одмака од тврдњи изнесених у тексту, те без релевантног мишљења стручњака, а чија опрема може потакнути родитеље дјеце обољеле од карцинома на прекид лијечења с потенцијално смртоносним посљедицама.

Чланак је посебно проблематичан с обзиром на то да се ради о младој особи обољелој од тешке болести, чија је борба с том болешћу постала позитиван узор хрватској јавности, те њене изјаве имају додатну тежину. Правило је струке да се о болестима пише с великом дозом опреза, те да се за непровјерене и потенцијално опасне тврдње мора тражити мишљење друге стране (у овом случају лијечника – онколога) или задржати критички одмак, што је новинарка портала 100посто пропустила учинити.

У опреми чланка објављеног 16.5. на порталу 100посто.хр истиче се изјава Ене Шарац: “Да нисам ишла на кемотерапију, данас бих вјеројатно ходала. Некад треба кршити правила јер доктори нису изнад нас”, чиме особа која је могући узор многим малољетницима обољелима од тешких болести имплицира да би јој било боље да није узимала кемотерапију. Такве изјаве могу потакнути родитеље да прекину лијечење своје дјеце без тражења стручног мишљења, што може имати кобне посљедице на штету дјетета.

Збор знанствених новинара и Збор здравствених новинара ХНД-а позивају све новинаре који извјештавају о тешким и потенцијално смртоносним болестима да задрже критички одмак од особних свједочанстава, да затраже мишљење релевантних стручњака и да у опремама, без обзира ради ли се о цитату, пазе на интерес за здравље читатеља и њихових обитељи.

Подсјећамо како је у рујну 2015. године преминуо деветогодишњи дјечак из Ријеке јер су његови родитељи одбили лијечење не-Ходгкиновог лимфома кемотерапијом, вјерујући због неодговорних и непрофесионалних новинарских чланака како се ради о опасном третману без учинка, док се у стварности радило о терапији која је успјешна у 90% случајева.

Извјештавање портала 100посто задње је у низу неопрезно и непрофесионално представљених чланака који представљају озбиљну опасност по здравље читатеља и њихове дјеце. Као струковни новинари, посвећени објективном извјештавању темељеном на конкретним доказима и истраживањима, присиљени смо овакве чланке најоштрије осудити.


Збор знанствених новинара ХНД-а
Збор здравствених и медицинских новинара ХНД-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси