Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Потпредсједници су угрозили вјеродостојност ХНД-а и исказали ми неповјерење па из Извршног одбора нетко мора отићи – или они или ја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 05. 2018.

Извор: ХНД

Потпредсједници су угрозили вјеродостојност ХНД-а и исказали ми неповјерење па из Извршног одбора нетко мора отићи – или они или ја

Извршни Одбор ХНД-а већином гласова изгласао је и објавио приопћење које су потписали потпредсједници ХНД-а Денис Ромац и Славица Лукић и којим практично Извршни одбор критизира одлуку Оцјењивачког одбора ХНД-а да награду за ТВ новинарски прилог у 2017. години додијели Ивани Петровић с Нове ТВ и испричава се што ту одлуку не може укинути.

Сматрам да је то неодговоран потез којим је нарушена прописана аутономност Оцјењивачког одбора. Посљедично је нанесена непоправљива штета ХНД-у поништавањем неких од темељних принципа на којима ХНД у три године мога предсједничког мандата гради вјеродостојност. Један од тих принципа јест досљедност.

Недосљедно је држати се властитих правила и одлука само док ти резултат таквог понашања одговара, а кршити их када ти из било којег разлога резултат ствара неугодност. Такођер је недосљедно и непрофесионално реагирати не у складу с усвојеним правилима него у зависности од тога какви су притисци на тебе и од кога долазе.

То приопћење уједно је супротно мојој изјави даној новинарима у својству легитимног представника ХНД-а како би било крајње неетично и непрофесионално да водство ХНД-а коментира одлуке о наградама што их је донио Оцјењивачки одбор. У овом приопћењу управо то се јасно чини унаточ невјештом покушају да се намјера сакрије.

На тај начин натполовична већина чланова Извршног одбора исказала ми је неповјерење укључујући и обоје потпредсједника. Стога не могу даље обављати дужност предсједника ХНД-а док су и садашњи потпредсједници у Извршном одбору.

Изјавио сам такођер да сватко други има право коментирати одлуке о наградама, па и ону да се једна од награда додијели Ивани Петровић, као и демонстрирати своје евентуално незадовољство на начин који сматра примјереним.

То се дакако односи и на неколицину новинара који су најавили враћање ХНД-ових награда што су их добили ранијих година. Међутим та њихова најава у неким медијима и у дијелу коментара на друштвеним мрежама изазвала је производњу моралне панике помијешане с хистеријом, лицемјерством, емоционалним уцјенама и саморекламерством, а све под кринком наводне бриге за професионалне критерије и добробит ХНД-а. Самопроглашене моралне вертикале постали су чак и неки шампиони непрофесионализма и бешчашћа.

Нажалост, томе је притиску подлегла и точно натполовична већина Извршног одбора ХНД-а придружујући се на тај начин, макар и ненамјерно, онима чији поступци производе резултат супротан од онога за што се наводно залажу. Тако су у само неколико дана људи који би требали бранити интересе новинарске удруге и професије те који тврде да то и чине заправо успјели направити неуспоредиво више штете ХНД-у од свих оних који га оркестрирано и дуготрајно подмећу и нападају га.

Због свега тога уколико потпредсједници ХНД-а не дају оставку дат ћу је ја. С обзиром на то да су у ХНД-у тијеку многи важни процеси укључујући организацијске промјене и неколико великих пројеката не желим да моја оставка додатно наштети ХНД-у.

Како би се то избјегло радит ћу посао предсједника до рока који одреди надлежно тијело ХНД-а сукладно Статуту, а за који сматра да је потребан како би се осигурало што безболнија примопредаја предсједничке дужности.

Саша Лековић, предсједник ХНД-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси