Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинари враћају награде ХНД-у због награђивања хушкачице Иване Петровић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 05. 2018.

Извор: Index.hr

Новинари враћају награде ХНД-у због награђивања хушкачице Иване Петровић

Хрватско новинарско друштво (ХНД) у поводу Свјетског дана слободе медија у Загребу је додијелило годишње награде за 2017. Награду Марија Јурић Загорка за телевизијско новинарство добила је Ивана Петровић, коментаторица Нове ТВ, за извјештавање из Хаага тијеком пресуде шесторици босанскохерцеговачких Хрвата, међу њима и Слободану Праљку.

Ова одлука ХНД-а изазвала је лавину негодовања међу новинарима, а неки од њих одлучили су вратити своје награде из протеста против награђеног хушкачког извјештавања Иване Петровић.

„Бритки и аналитички стил“

„Већина је одабрала колегицу Петровић јер сматра како је у врло потресном дану, у којем се уживо свједочило самоубојству генерала Слободана Праљка, свака додана информација била итекако пресудна. А управо је то учинила Ивана Петровић својим извјештавањем из Хаага. Врло је јасно из минуте у минуту својим бритким и аналитичким стилом извјештавала што се тамо догађа. Прва је донијела ексклузиву како је генерал Праљак умро у судници, а не у болници. Објаснила је контекст поступка укључујући његове исправности и мањкавости“, истакнуто је на дођели награде.

Новинарка Нове ТВ, између осталог, у свом извјештавању наводи како је „пресуда шесторци сарказам правде на међународном суду у 21. стољећу“, а онда је још додала и сљедеће: „Дестабилизација Хрвата (у БиХ, оп.а.) увијек дестабилизира Хрватску, јер се питам, ако то тако настави, тко ће нам чувати овај уски дио границе од Сплита до Превлаке. Према овој пресуди, вјеројатно муџахедини повратници из Сирије“.

Згроженост наградом

Међу првим реакцијама на одлуку Хрватског новинарског друштва била је она новинара Новог листа Бориса Павелића. Добитник ХНД-ове награде из 2002. године за серију репортажа из транзицијских земаља Еуропе под називом „Пробуђене демокрације“, позвао је остале колеге који су „згрожени наградом Ивани Петровић да врате награде ХНД-у“.

„Награду враћам јер одбијам бити у друштву с новинарима који се само тако зову. Против Иване Петровић особно немам баш ништа, али њезино извјештавање с изрицања правомоћне пресуде шесторици осуђених за ратне злочине над Бошњацима у такозваној Херцег-Босни, благо ћу рећи, није било професионално. Не знам на темељу којих су критерија одлучили чланови оцјењивачког одбора награде за телевизијско новинарство, али њихова је одлука погрешна, и ХНД би је требао повући. Док се то не догоди, враћам ХНД-у своју ‘Загорку’ из 2002, тек да остане забиљежена моја индигнација над оволиком заблуђелошћу наше јадне струке и позивам колеге да учине то исто“, рекао је Павелић за Форум.тм.

Пљување на жртве

Павелићу се придружио новинар Индеџа Војислав Маззоццо. Он је одлучио вратити своју Марију Јурић Загорку коју је добио 2009. године у категорији истраживачког новинарства.

„Враћам награду јер је додијељена особи која ју ни на који начин није заслужила, а своје извјештавање је користила како би распиривала мржњу. Бранила је ратне злочинце, осуђене на суду, као и чин самоубојства осуђеног ратног злочинца који је својим чином још једном пљунуо на те жртве“, испричао је Маззоццо за Индеџ.

„Овакав ХНД нам не треба“

Одлуку о враћању својих награда донио је и Драго Пилсел.

„Доста мојих колега ми се управо јавља, апелирајући да не чиним то, тврдећи како су моје награде, које сам добио 1995. и 1997., биле заслужене. Добио сам их због тога што сам носио главу у торби, усред рата, а награде су ми дали часни људи у другим жиријима и другим временима. Ја сам ипак хладне главе размислио. Као прво, био сам затечен кад сам сазнао да је Ивана Петровић добила ту награду. Био сам на путу за иноземство, тренутно сам у Аустрији и нисам пратио вијести па нисам знао уопће тко је награђен. Јучер навечер, припремајући текстове за портал Аутограф, добивам обавијест Доцументе. Данас смо и објавили њихово приопћење у вези награде Ивани Петровић. Слиједом тога сазнајем да је Борис Павелић одлучио вратити своју награду и позвао колеге да му се придруже. Ја сам, потакнут позивом Бориса Павелића, донио одлуку да вратим двије награде Марија Јурић Загорка за 96. и 97. које сам добио у тадашњој категорији Извјештај за тискано новинарство. Мени су те награде стварно пуно значиле и није ми било лако донијети ову одлуку, али тврдим да овакво Хрватско новинарско друштво нама не треба. Дакле, друштво које ће радити пакт с говором мржње, с неетичним новинарством, јер гђа Петровић је функционирала као пропагандистица такозваних хрватских виших интереса, а насупрот интереса које заступају новинари који држе до кодекса части и до постулата новинарства уопће. Кад би предсједник ХНД-а Саша Лековић прочитао још једном наш кодекс части, кад би се осврнуо на властити новинарски пут, кад би прочитао тестамент које је новинарима читавог свијета оставио Јосепх Пулитзер, по којем се зове најугледнија новинарска награда на свијету, а то је да новинари не смију никада одустати од заступања опћег добра, истине и права оних који су на било који начин обесправљени, тада Саша Лековић не би имао други излаз него предложити извршном и средишњем одбору ХНД-а да поништи одлуку стручног жирија за телевизијско новинарство који је награду дао Ивани Петровић. Вјерујем да ХНД мора постојати и зато нећу из њега изаћи, премда је све више колега, и то квалитетних, који га напуштају“, рекао је Драго Пилсел у разговору за Индеџ.

Продаја утега

Посљедњи у низу новинара који враћају своје награде је и Иван Краљ. Он је објавио оглас у којима продаје своје три ХНД-ове награде као утеге.

„Након што је Хрватско новинарско друштво додијелило награду за телевизијско новинарство Ивани Петровић за извјештавање из Хаага, награде Марија Јурић-Загорка изгубиле су на вриједности и постале утег, па овим путем покушавам наћи некога коме би биле корисне.

Редом се рјешавам ових утега:
– годишња награда ХНД-а за истраживачко новинарство (1999)
– годишња награда ХНД-а за репортажу године (2000)
– годишња награда ХНД-а за интервју године (2001)

Утези су у одличном ушчуваном стању, материјал је комбинација мрамора и бронце, и могу се користити као затварач врата, замјена за камен за аутомобил на низбрдици, држач књига и слично.

Дођељивањем награде „новинарки“ Ивани Петровић утези су донекле изгубили на вриједности, али су добили на тежини.

Спреман сам их и мијењати за пар пакетића жвака или сличну адекватну протувриједност“, објавио је Краљ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси