Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Од лошег момка до перспективног партнера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

13. 03. 2018.

Извор: Бета

Од лошег момка до перспективног партнера

„Тренутно је много боље него што је било, али је далеко горе од оног како би требало да буде“. Овако, у једној реченици, новинарка приватне новинске агенције Макфакс, Кристина Озимец описује слободу новинара у Македонији, која је и даље на „стакленим ногама“.

Новинари се у Македонији још опорављају од ужасног периода репресије који је спроводила власт бившег премијера Николе Груевског над свим онима који се нису слагали са његовим  начином владања. Последња анализа Самосталног синдиката новинара, направљена у јулу и августу прошле године, само неколико месеци након што је Груевски изгубио власт, показује да новинари у Македонији раде у несигурним условима, да су тучени, киднаповани и вређани и да институције не успевају да казне насилнике.

Према мишљењу новинарке Озимец услови у којима новинари раде главни проблем:

”Ако имате новинаре који су под уговорима о ауторском хонорару или уговором  о делу, које можете да отпустите у било ком моменту, са несигурним платама од 300-400 евра, који немају основна права које предвиђа Закон о радним  односима, као што су плаћени одмор или боловање, онда они веома лако могу да буду мета разних притиска са свих страна”.

Извештај новинарског сидиката показује да 45 одсто новинара има плату мању од македонског просека, да више од половине новинара није у сталном радном односу  и  не прима редовно плате.  

“Овако лош социјални положај новинара, власници медија користе да изврше притисак и утичу на њихово писање. Прете новимарима отпуштањем, па чак физичким насиљем да не би критиковали велике огашаваче”, казе Насер Селмани, председник Удружење новинара.  

Готово сваки извештај о слободи новинара у Македонији је поражавајући по свом садржају. Анкета направјена у оквиру истраживања “Балкански барометар 2017” Регионалног савета за сарадњу, показује да 72 одсто грађана Македоније сматра да су медији под потпуним или делимичним политичким утицајем, док се  23 одсто испитаника не би сагласило са том констатацијом.

“Да би постојало слободно новинарство, критичко новинарство, треба да постоји потреба грађана за њим”, каже директорка Македонског института за медије Биљана Петковска.

“У протеклих 10 година у Македонији је реално постојао велики политички притисак владе на слободу новинара И слободне медије што је довело до тоталне девастације ове  професије. Публика  као  да је навикла да очекује пропаганду у медијима. И зато ће бити потребно пуно времена за рековалесценцију ове професије. Далеко од тога да је  претходно стање било идеално, али имамо један ревезибилан процес.  Стално се враћамо уназад уместо да идемо напред”, каже Петковска.

Петковска говори управо о времену претходне власти ВМРО ДПМНЕ, када су медији били под скоро потпуном контролом, а слободно новинарство у изумирању.

 “То је био потпуно игнорантски однос режима према медијима. Или ће вас игнорисати као да не постојите или ће водити хајку против вас”, објашњава Озимец

„Лош момак Балкана” је назив који су  Репортери без граница дали Македонију у извештају који мери индекс медијских слобода. Репортери без граница су међународна организација за заштиту новинара која прави годишње извештаје о стању медијских слобода и положају новинара у земљама широм света.
Македонија је у извештају за  2016. години била рангирана на 111. месту од 180 земаља света. Последња међу земљама региона. Македонија се у овом извештају нашла у групи са земљама за које важи уверење да озбиљно угрожавају грађанске слободе и слободу говора, као што су Белорусија, Казахстан и Таџикистан. Само пре осам година Македонија је на истој листи била на 34. месту!

“Политичка нестабилност утиче на рад новинара и притисак владајуће партије је натерао неке медија да се сами  цензуришу”, написао је тада Фридом хаус у известају за 2016.

Нова власт предвођена Социјадеморатаским савезом Македоније (СДСМ)  Зорана Заева, која је дошла пре осам месеци, обећава слободу и за новинаре и  за медије. Новинари оцењују да су притисци смањени, да има извесних побољшања, али да је још рано да се дају било какве оцене.
.
Биљана Петковска каже да Влада Зорана Заева има идеалну прилику да покаже да њихов долазак на власт владавину стварају услове да будуће рангирање на међунаордним листама за слободу медија и новинара буде боље.

“Слобода пре свега значи одговорност. Одговорност за све оне који имају  удела у креирању медијске стратегије у држави, у фунционисању медија као економских субјекта и као чувара друштва. Медији су савест друштва”, каже Петковска.

Репортери без граница  би требало да у априлу објаве Индекс о слободи медија за 2017. годину. Скок на тој листи макар за једно место, повратило би веру  новинара Македоније у значај њихове улоге  чувара јавног интереса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси