Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД поручује предсједнику Србије да нема право говорити неистине и вријеђати новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

14. 02. 2018.

Извор: www.hnd.hr

ХНД поручује предсједнику Србије да нема право говорити неистине и вријеђати новинаре

Према медијским извјештајима предсједник Републике Србије Александар Вучић тијеком службене посјете Републици Хрватској оптужио је новинара медијске куће Н1 Елвира Мешановића да је измислио како је Вучић спомињао "Велику Србију" у свом говору у окупираној Глини 1995. године иако је новинар само подсјетио на говор који се заиста догодио. За то постоје докази јер је говор снимљен, те је још увијек могуће погледати и послушати што је Вучић заиста рекао.

Пригодом одговарања на новинарска питања у Двору на Уни када није говорио истину оптуживши новинара Н1 за измишљање, предсједник Србије назвао је такођер новинарска питања увредама и харангама.Вучић тако дрско и с омаловажавањем непрекидно говори у својој земљи о новинарима који обављају свој посао и постављају му питања, а сада је такво понашање поновио и у Хрватској.

Хрватско новинарско друштво осуђује такав поступак Александра Вучића, те га подсјећа да је његова обавеза као предсједника државе да на питања новинара одговара и да нема право новинарска питања проглашавати увредама, харангама нити измишљотинама и то још притом тврдећи неистину. Политичар који то ради чини притисак на новинаре и медије, што је недопустиво у сваком цивилизираном друштву.

Хрватско новинарско друштво осуђује и неслужбени захтјев из Уреда предсједнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић упућен хрватским новинарима да Александру Вучићу не постављају питања у вези његовог говора у Глини. Подсјећамо да су постојање таквог захтјева потврдила два медија - РТЛ и Н1.

Захтјеве који ограничавају њихову професионалну слободу новинари имају не само право него и обавезу игнорирати. Питање о Вучићевом ратном говору у Глини у функцији је његовог суочавања с његовом политичком прошлошћу. Ограничавање и омаловажавање новинара који га постављају није у служби истине нити унапређења односа међу двјема државама. 

 

За Извршни одбор ХНД-а:

Саша Лековић, предсједник

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси