Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Нови закон против говора мржње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

02. 02. 2018.

Извор: АСМЕДИ

Нови закон против говора мржње

Два водећа дневна листа у Хрватској незванично су објавила да влада припрема нови закон којим ће се кажњавати говор мржње на интернету и ширење лажних вести, а за владин пробни балон, независни политички аналитичар Жарко Пуховски каже да је "влада очито секиром почела решавати ствари које је давно требало решити пинцетом", преноси ФоНет.

Index.hr подсећа да је у Немачкој 1. јануара ове године на снагу ступио ригорозан закон који прописује казну од 50 милиона евра за друштвене медије који у прописаном року не обришу спорни садржај.

Иако никакви детаљи о новом закону нису познати, претпоставља се да ће се увести казне за илегалне садржаје које компаније попут Фејсбука, Твитера и Гугла не уклоне у одређеном року.

Портал указује да Хрватска има кривични закон који уређује и кажњава говор мржње. Оно што се санкционише у стварном свету пролази некажњено на интернету, али то није проблем непостојећег закона, јер закон постоји и јасно регулише говор мржње, колико његовог неспровођења у судској пракси, каже Пуховски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси