Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Ромац (ХНД): Нитко се није усудио дирати у новинаре попут Предрага Луцића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

12. 01. 2018.

Аутор: Хина Извор: ХНД

Ромац (ХНД): Нитко се није усудио дирати у новинаре попут Предрага Луцића

Предраг Луцић писао је потпуно слободно унаточ потешкоћама које на срећу нису превладале, нитко га није могао зауставити и нитко се није усуђивао дирати у новинаре таквог профила, казао је у четвртак предсједник подружнице Хрватског новинарског друштва у ријечком Новом листу Денис Ромац, на комеморацији поводом смрти тог истакнутог новинара, уредника, илустратора, писца и редатеља.

Ромац је поручио како је Луцић био је ерудит огромнога знања, јединствена и ненадмашна особа у новинарству који је писао оштро и убојито. "Док су други у колумнама писали само о политици, он би обухваћао цијело друштво те су му текстови имали шири цивилизацијски досег, казао је и додао да оно што је Луцић непресушном луцидношћу уочавао, други нису били у стању.

За Луцића је рекао и како је био примјер колегијалности, увијек спреман помоћи, све је знао и све је памтио. Спомињући прелазак новинара укинутог Ферал Трибунеа у Нови лист, међу којима је био и Луцић, навео је како се одмах по њихову доласку догодила контроверзна ситуација "апсурдног ангажмана у којем им је забрањено писати“. Једини је Луцић остао и унаточ свему писао за Нови лист, казао је Ромац и додао како "ниије Нови лист направио услугу Луцићу дајући му могућност писања, него себи".

Замјеник ријечкога градоначелника Марко Филиповић оцијенио је да Луцић несумњиво спада међу најбоље у хрватском новинарству који је критизирао тадашње елите те разбијао увријежене митове и у вријеме Домовинског рата.  Изразио је задовољство што је Нови лист омогућио настанак Ферал Трибунеа, из Ријеке као града слободарског духа.   

Извршни уредник Новог листа Дражен Херљевић прочитао је дио Луцићева текста из 2012. у којем се присјећао почетка Ферал Трибунеа те начина слања текстова и других материјала за тискање бродом из Сплита у Ријеку, као и тадашњег главног уредника Новог листа Вељка Вичевића. "Више нема ни Луцића, ни Вичевића, а више не плови ни брод између Сплита и Ријеке те је много тога другачије, али остају Луцићеви текстови", нагласио је.

Наиме, након гашења Ферал Трибунеа 2008. године Луцић прелази у Нови лист, гдје је писао колумну "Трафика Предрага Луцића" и друге текстове. 

Посљедњи испраћај Предрага Луцића бит ће у петак у 12 сати на сплитском гробљу Ловринац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси