Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Станковић о афери "Грађански рат": Нисам се изненадио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

11. 01. 2018.

Извор: Н1 БиХ

Станковић о афери "Грађански рат": Нисам се изненадио

Александар Станковић, једна од највећих ТВ звијезда у Хрватској је вечерас у Прессингу на Н1 отворено о афери "Грађански рат" која се недавно десила због његове емисије "Недјељом у 2".

"Ја нисам давао интервјуе а доста су ме тражили поготово након оне приче о Грађанском рату. Хтио сам да се смири та хајка која је била организирана, а морам признати да не волим давати интервјуе тисканим медијима јер то пролази кроз својеврсну ауторизацију и нисам слободан да причам", казао је Станковић на почетку емисије. 

Популарни водитељ је након тога описао како је дошло до афере "грађански рат".

"На неки начин имам доста утакмица у ногама и нисам се изненадио реакцијама, јесам помало жестином. Ништа није спорно, мислим да свако ко је гледао ту емисију и ко ишта зна о дефиницији грађанског рата, зна о чему се ради. Ја сам имао преко пута себе човјека који је дијелио кухињу са својим братом, који је касниje отишао у Србију. Наравно да је то осјетљива тема, моје питање је било потпуно логуично и очекивано када преко себе имам особу чија се обитељ подијелила и који су ратовали један против другог", казао је Станковић и додао:

"У Хрватској је у дијелу био грађански рат, у мањем дијелу али је био. Наиме, када српско село ратује против хрватског села то је грађански рат. Када се нападао Дубровник и Вуковар, те када су тенковске јединице из Београда ишле према Вуковару то наравно није грађански рат, то је чиста агресија. Када ратује село против села, онда то има елементе грађанског рата".

"Понављам, ако се то може икако изразити у постотцима, била је 80 посто агресија, а 20 посто грађански рат. Није исто када то ја кажем и када каже министар Вулин који каже да се ради о "апсолутно грађанском рату" јер тако жели умањити учешће Србије и ЈНА", истиче Станковић.

ХРТ се након тога оградио од његових ставова, а Станковић каже да није прекршио никаква правила нити законе.

"Ја ни на који начин нисам довео ништа у питање, Декларација није ништа што обавезује новинаре, новинаре обавезује истина и закон. Декларацијом нека се ките они који су је донијели у Сабору, она нема законску снагу".

Каже да то није схватио као поруку да иде са ХРТ-а.

"Нисам схватио то као поруку да идем са ХРТ-а, али су притисци били у том смјеру. Схватио сам као попуштање притисцима неким интересним групама које су биле гласне и жељеле моју главу".

Како се носити са пријетњама?

"Увијек се уз такве ситуације вежу пријетње опасне по живот, оне најчешће иду путем друштвених мрежа и лансирају се преко портала. То је тих дана било интензивно, али се смирило и идемо даље. Мој статус на ХРТ-у је такав да радим емисију Недјељом у 14h, имам извјесних проблема на ХРТ-у, а то ћу се трудити да ријешим унутар ХРТ-а. За сада постоји моја жеља да радим ту емисију, колико видим и руководства ХРТ-а, а и гледатељи и даље желе да гледају емисију".

"Ја тренутно нисам међу 15 или 20 најплаћенијих особа на ХРТ-у, ту не постоји неки претјерани ентузијазам. Што се тиче Недјељом у 2 имам слободу да доводим госте које хоћу и слободу да разговарам с њима о чему хоћу", поручио је Станковић.

"Десне радикалне групе у Хрватској су доста јаке и у том тренутку су биле јаче од воље да се заштити новинар. Са ХДЗ-ом је доста комплексна ситуација, на челу је човјек који се никада није истакнуо радикализмом. Да ли су они гласноговорници, можда јесу једног дијела ХДЗ-а али десничара има у свим странкама", додао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси