Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Да ли новинари у Хрватској смеју да постављају питања?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 11. 2017.

Извор: Данас

Да ли новинари у Хрватској смеју да постављају питања?

Ритуално јавно одрицање од властитог новинара незабележено у историји Хрватске радиотелевизије (ХРТ), рекао је председник Удружења новинара Хрватске Саша Лековић, поводом саопштења јавног сервиса којим је одговорано на захтев удружења ветерана да се суспендује аутора популарне емисије "Недељом у 2" Александра Станковића.

Једно од бројних ветеранских удружења затражило је од Хрватске радио-телевизије да суспендује популарног уредника емисије „Недјељом у 2“ Александра Станковића, јер је по њиховој оцени ширио неистине о рату у Хрватској.

ХТВ се од њега оградила, али у одбрану га је узело Хрватско новинарско друштво и други који упозоравају на угрожавање слободе говора, без које нема ни новинарства ни демокрације.

У својој емисији „Недјељом у 2“, у разговору са вуковарским Србином, хрватским бранитељем који је у одбрани града 1991. године пуцао и на свог брата који је био међу српским територијалцима, уредник и водитељ емисије Александар Станковић упитао је – да ли је то аргумент за тезу да је онда у Хрватској, уз српску агресију, био и грађански рат?

Истог трена једна од бројних ветеранских удружења „Збор удруга ветерана хрватских гардијских постројби (ЗУВ ХГП)“ затражила је од управе ХРТ да му одузму емисију и суспендују га, јер доводи у питање карактер Домовинског рата и посебну саборску Декларацију о рату.

На питање што ће се десити ако се новинарима забрани да постављају питања, професорка новинарских предмета, међу којима је и етика у новинарству, Гордана Виловић је рекла:

„Онда морамо позвати свет да нам помогне, јер је угрожена слобода говора, која је темељно право за обављање новинарске улоге. Без новинара нема ни демократије, значи ми се враћамо – тешко за рећи – у диктатуру. Ако новинари неће пропитивати простор, време и феномене у друштву, то значи да не требамо никакве корективе, и то је најжалоснија ствар која се догађа“, оценила је она.

И Хрватско новинарско друштво осудило је ограђивање јавне телевизије од Станковића, рекао је Радио Слободна Европа председник Друштва Саша Лековић, јер је овакво ритуално јавно одрицање од властитог новинара нешто незабиљежено у њиховој историји .

„Колега Станковић није направио ништа од онога за што га се оптужује, а уосталом Декларација о Домовинском рату је политички документ који је донесен у Хрватском сабору, није закон, а поготово није догма. На овај начин је водство Хрватске радио-телевизије поручило да крши Устав, јер се понаша као цензор и то према својим властитим новинарима. То је потпуно недопустиво у јавном сервису у било којој цивилизованој земљи“, оценио је Лековић.

Логораш у српским логорима, хрватски ратни ветеран и бивши социјалдемократски министар бранитеља Предраг Матић Фред рекао је Радио Слободна Европа, поводом напада на Станковића, да се ови нови ветерани понашају исто као њихови претходници у социјализму, СУБНОР.

„Све оно што нисмо подносили код оних некадашњих из СУБНОР, њихово петљање у то како ће изгледати филмови, како ће паркови бити уређени, како ће се носити фармерице, то сада доживљавамо од једне групе која нас малтретира већ 25 година“, рекао је Матић,

Према његовим речима, „то су ти такозвани представници ветеранских удружења. Видели сте да они себи дају право и да нам забране Ноћ театра, а ја морам рећи да су се погинули бранитељи, а и ми који смо преживели, борили управо за слободу речи, за тетар, за уметност. Па за што сам се друго борио? Није ваљда за инвалиднину, пензију и стан, каже Матић и додаје да су се неки и за то борили, али, не сви.

Матић је рекао да је понашање ХТВ око Станковића кукавичко, и каже за Јавни сњервис Хрватске да је досадио.

 „Ја сам и бранитељ, и бивши логораш и министар бранитеља, али вјерујте, гледати их је као она сланина црвено – бијело, црвено – бијело. Значи, имамо вјерски програм – па домољубни програм, па опет вјерски програм – па домољубни програм. Неко је једном рекао да само још фали да на временској прогнози кажу да ће сутра пасти киша – ако бог да, и онда би цијели програм дефинитивно био само вјерско-домољубни“, рекао је Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси