Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ЕФЈ: Тражимо да се пријетње силовањем новинаркама казне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 08. 2024.

Извор: Синдикат медија Црне Горе

ЕФЈ: Тражимо да се пријетње силовањем новинаркама казне

Дана 25. јула 2024. године, Заштитник људских права и слобода Црне Горе издао је мишљење са препорукама у вези са истрагом пријетњи силовањем усмјереним према новинаркама из неколико медијских кућа у Црној Гори.

Према закону, Управа полиције је дужна да у року од 30 дана од пријема мишљења поднесе извјештај о предузетим радњама и мјерама у циљу спровођења препорука.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружује се свом црногорском члану, Синдикату медија Црне Горе (СМЦГ), у хитном позиву надлежним органима да заштите новинарке од мизогиних и сексистичких пријетњи, осигуравајући да се истраге третирају са озбиљношћу коју заслужују, укључујући утврђивање родног мотива и везе са новинарским радом.

Kако се приближава рок од 30 дана, ЕФЈ позива Управу полиције на појашњење и транспарентност, те снажно охрабрује да настави са предузимањем свих потребних мјера, укључујући међународну правну помоћ, како би прикупила доказе и идентификовала и процесуирала починиоце тих неприхватљивих кривичних дјела.

У децембру 2023. године, непозната особа послала је имејл са пријетњама силовањем уредници “М портала”, Даници Николић, која је већ била мета онлајн пријетњи смрћу у септембру 2022. године.

Пријетње су биле упућене и њеним колегиницама из различитих медија, укључујући Тамару Никчевић, Бојану Дабовић, Мирку Девић и Славицу Kрушчић Васовић. Имејл, који је послат са адресе “slatkislatka@hotmail.com”, одмах је пријављен полицији.

Дана 15. јануара 2024. године, у недостатку резултата истраге, мрежа SafeJournalists, чији је члан СМЦГ, обратила се Заштитнику људских права и слобода Црне Горе, који је званично затражио од Управе полиције да пружи информације о мјерама и радњама предузетим за идентификацију и процесуирање починиоца пријетњи силовањем: да ли је случај третиран као кривично или прекршајно дјело, и да ли је узет у обзир било какав могући мотив мржње према новинаркама.

Дана 16. фебруара 2024. године, Одјељење за подршку организационим јединицама полиције, унапређење рада полиције и аналитику је доставило одговор.

На основу истражног поступка и предузетих мјера, утврђено је да су запослени у Управи полиције предузели мјере и радње, како самостално тако и уз међународну правну и полицијску помоћ, како би расвијетлили пријављене случајеве новинарке Данице Николић и њених колегиница.

“Међутим, предузете мјере и радње нијесу довеле до утврђивања свих чињеница, идентификације и процесуирања одговорних, нити су направљени кораци на утврђивању постојања везе између упућених пријетњи новинаркама и њиховог личног својства, као мотива мржње, које може да се огледа у њиховом полу, односно роду, као и новинарским активностима и доприносу јавној расправи”, наводи се у мишљењу Омбудсмана.

“Иако полицијски службеници нису остали пасивни у одговору на поднијете пријаве, нису успјели успоставити јасну везу између напада и мотива за таргетирање новинарки на основу њиховог рада и пола. Према стандардима Европског суда за људска права, државне власти, попут полицијских службеника и тужилаца, морају узети у обзир рањиву позицију новинара када су нападнути”, казао је предсједник СМЦГ, Радомир Kрачковић.

“Идентификовање починилаца и утврђивање њихових мотивима од кључне је важности како би се новинари осјећали заштићенима, и на крају одвратили починиоце од понављања истих кривичних дјела,” изјавила је предсједница Европске федерације новинара, Маја Север.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси