Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Гаси се Уна ТВ у БиХ, Хрватској, Црној Гори и Македонији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

26. 07. 2024.

Извор: Н1

Гаси се Уна ТВ у БиХ, Хрватској, Црној Гори и Македонији

Након што се нашла на листи америчких санкција због чега су joj банке блокирале и рачуне УНА ТВ је данас званично обавестила јавност да прекида пословање у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Северној Македонији, као и да гаси фирме УНА World Network, пише Н1 Сарајево.

„УНА телевизија у Босни и Херцеговини се због потеза Канцеларије за контролу стране имовине при Министарству финансија САД (ОФАЦ) у протеклих неколико недеља суочила са низом економских и правних изазова. Упркос интензивним напорима да се пронађе најбоље могуће решење у циљу превазилажења административних препрека и опстанка ове медијске куће, новонастали услови на тржишту су се показали крајње неповољним за наставак одрживог пословања. Иако је Уна телевизија у БиХ скоро три године била синоним за објективно и професионално извештавање, наметнуте баријере показале су се јаче од жеље и идеје да се промовишу и истичу налепше вредности нашег региона и директно су угрозиле егзистенцију наших запослених и њихових породица“, стоји у саопштењу.

Због свега навденог, како додају, принуђени су на ове изузетно тешке кораке.

„Ова одлука значи да ће више од 80 врсних професионалаца, наших вредних и посвећених новинара, сниматеља, монтажера, другог техничког особља и стручњака из разних области, остати без посла. Исти број породица остаће без значајног финансијског дохотка, и у потпуности разумемо озбиљност последица одлуке коју смо приморани да донесемо. Учинићемо све што је у нашој моћи да им помогнемо током овог тешког периода“, нагласили су.

Додају да су ирационалне околности – санкције које су им наметнуте без, како кажу, било каквих доказа и аргумената, одредиле да се угаси „медијски тим из снова и једна идеја помирења и промовисања позитивних вриједности“.

Подсетимо, Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија (ОФАЦ) ставио је у јуну ове године на црну листу седам фирми из Босне и Херцеговине и још двије особе које, како наводе, обезбеђују главне изворе прихода за председника Републике Српске (РС) Милорада Додика и његову породицу.

Међу тим компанијама је и УНА World Network која је такође повезана с породицом председника РС Милорада Додика, а који се на црној листи налази због, како је наведено, коруптивних активности и подривања Дејтона.

„Додик је искористио свој службени положај да уговоре Владе РС усмери на мрежу приватних компанија које он и његов син Игор надгледају. Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну везу с компанијама ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре“, навели су тада из ОФАЦ-а.

Након увођења санкција Уна телевизија у Србији, почетком јула је објавила да преноси целокупни власнички удео досадашњем члану Управног одбора и регионалном директору УНА телевизије Александру Радошу и досадашњем председнику Управног одбора Срђану Прашталу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси