Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  SafeJournalists: Хрватска новинарка Мелита Врсаљко физички нападнута у свом дому
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

22. 07. 2024.

Извор: Данас

SafeJournalists: Хрватска новинарка Мелита Врсаљко физички нападнута у свом дому

Мелита Врсаљко, новинарка портала Фактограф, физички је нападнута јуче у сопственој кући у Надину код Задра.

Према изјави Мелите Врсаљко објављеној на њеном Фејсбук профилу, први инцидент се догодио када су она и камерман по задатку пролазили поред приватног земљишта на коме је почело да се гомила смеће. Како би спречио потенцијално снимање, власник земљишта је изненада притрчао новинарки и сниматељу, запретио насиљем и оштећењем опреме и физички насрнуо на новинарку. Врсаљко је била принуђена да се брани ударцем да би се ослободила.

Инцидент је пријављен полицији, али је Врсаљко добила тужбу и забрану приласка најмање 50 метара од нападача, преноси safejournalists.net.

Други инцидент догодио се јуче када је ћерка нападача насилно ушла у дом новинарке. Жена је физички напала Врсаљко, отела јој мобилни телефон, чупала је за косу и давила је, уз претњу да обрише снимке њеног оца и да ће је натерати да се извини.

У самоодбрани, Врсаљко је била приморана да угризе нападачицу да би се ослободила и позвала полицију. Полиција је, како сазнаје ХНД, привела нападачицу на новинарку.

„Напад на Мелиту Врсаљко је практично покушај убиства наше колегинице, а Хрватско новинарско друштво (ХНД) је шокирано оним што се десило. Захтевамо да највиши званичници Републике Хрватске осуде овај напад. Ово што се догодило је неприхватљиво и још једном показује свакодневицу новинара, који су честе мете напада”, рекао је Хрвоје Зовко, председник ХНД-а.

SafeJournalists мрежа истиче да су напади на новинаре и медијске раднике неприхватљиви и да представљају озбиљан напад на слободу медија и право јавности на информисање. Новинари морају имати право да безбедно обављају своје дужности без страха од насиља и застрашивања.

Позивамо надлежне институције, укључујући полицију и државно тужилаштво, да спроведу детаљну истрагу ових инцидената и осигурају да одговорни буду приведени правди. Такође апелујемо на јавност и политичке актере да осуде све облике насиља над новинарима и стану у одбрану слободе медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси