Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Европска федерација новинара осудила прекид јавног сервиса ФТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

13. 05. 2024.

Извор: media.ba

Европска федерација новинара осудила прекид јавног сервиса ФТВ

Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружила се својој подружници у Босни и Херцеговини (БиХ), Удружењу БХ новинари, у захтјеву да се у цијелој земљи поновно активира канал Радио-телевизије Федерације Босне и Херцеговине (ФТВ), објављено је данас у саопштењу ЕФЈ-а.

У финансијском спору између два ентитета, како је истакнуто из ЕФЈ, телевизијско и радијско емитовање ФТВ-а је било прекинуто у 6 сати ујутро 8. маја након што је Управа Радиотелевизије Босне и Херцеговине (БХРТ) донијела такву одлуку.

ЕФЈ и БХ новинари осудили су „неред“ који је довео до прекида емитовања ФТВ-а, у контексту, наведено је у саопштењу ЕФЈ, неодговорног политичког уплитања супротног јавном интересу.

Позвали су новинаре два јавна емитера да затраже оставке свог руководства које се, како је истакнуто у саопштењу, чини неспособним да се одупре политичком притиску и да гарантује финансирање и независност јавног медија.

ЕФЈ подсјећа да је након недавне мисије МФРР-а у Босни и Херцеговини већ осудио нестабилно финансирање и недостатак независности јавних медија. Нагласили су да је ризик од самоуништења БХРТ-а појачан почетком ове године, због чега је управа доносила одлуке супротне јавном интересу.

„Потпуно је несхватљиво да два јавна емитера са сједиштем у Сарајеву, а смјештена у истој згради, рјешавају битна питања јавног емитовања и финансијског опстанка уцјенама и драстичним мјерама попут укидања програма или ускраћивања јавног новца“, наводи се у реакцији Управног одбора БХ новинара коју је пренио ЕФЈ.

„Незаконите и неразумне одлуке двије управе представљају директну повреду права грађана на слободу информисања и приступ информацијама од јавног значаја те повреду права запосленика на слободне, плаћене и достојанствене услове рада“, навели су из БХ новинара.

Предсједница ЕФЈ-а Маја Север, која ће у недјељу учествовати на конференцији за новинаре на ту тему у Сарајеву, позвала је власти да гарантују финансирање и независност јавних медија БХРТ-а, ФТВ-а и РТРС-а, чије постојање, како је казала, доприноси медијском плурализму и који имају суштинску улогу чувара демократије, посебно осуђујући корупцију и лоше управљање.

Опћински суд у Сарајеву је 8. маја донио привремену мјеру у којој налаже да БХРТ пусти сигнал ФТВ. У супротном, БХРТ-у пријети новчано кажњавање.

Гледаоци у БиХ су 8. маја ујутро умјесто програма ФТВ-а на екранима могли видјети тестну слику. Оваква ситуација је услиједила након што је Пословодни одбор БХРТ дан прије донио одлуку да ће од 8. маја од шест сати ујутро привремено ускратити пружање услуга ФТВ-у. Тестна слика је била емитована умјесто програма „Добро јутро, Босно и Херцеговино“, а у 10 сати ФТВ је наставио емитовати вијести, но након тога је поново дошло до прекида програма.

Ускраћивање услуга је услиједило због, како је 7. маја најављено у саопштењу Пословодног одбора БХРТ-а, неизмирених дуговања ФТВ-а према БХРТ-у по основу испостављених фактура за пружене услуге, почев од мјесеца децембра 2023. године до 6. маја 2024. године, што је довело до отежаног пословања БХРТ-а, како је наведено.

Делегација Европске уније (ЕУ) у БиХ такође је реаговала на ускраћивање пружања услуга ФТВ-у. Поручили су да надлежне власти у БиХ имају одговорност да осигурају рјешавање актуелних питања између БХРТ-а и ФТВ-а те да је тренутна ситуација неприхватљива.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси