Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Уредница црногорског портала Либертас вратила награде ЕУ незадовољна критеријумима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

27. 09. 2023.

Извор: Бета/Данас

Уредница црногорског портала Либертас вратила награде ЕУ незадовољна критеријумима

Главна и одговорна уредница подгоричког портала Либертас Оливера Лакић вратила је данас две друге награде које су јој додељене на конкурсу Европске уније (ЕУ) за истраживачко новинарство за серијале репортажа о високој корупцији у црногорском правосудном систему и криминалу и корупцији у структурама црногорске полиције.

Лакић је о враћању награда које су јој јуче додељене, обавестила ЕУ Аwардс тим Тхомсон Медиа.

Она је у писму навела да пошто су у Либертасу с пажњом прочитали првонаграђени текст, повлачи своју кандидатуру за ту регионалну награду и да враћа два сертификата која су јој додељена на јучерашњој церемонији.

Добитница прве награде Европске уније за истраживачко новинарство је новинарка Центра за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) Ђурђа Радуловић за репортажу о порођају.

У тексту се говори о томе да се не поштују препоруке Светске здравствене организације приликом порођаја у Црној Гори.

Лакић сматра да нема потребе да детаљно објашњава свој став, „а посебно ваше рангирање и оцене истраживачких прича које су нама, у најмању руку, чудне, неприхватљиве и може се слободно рећи веома увредљиве“, додала је она.

Жири су чинили Тена Перишин, Боро Контић и Наташа Ружић.

Лакић је одбила да прими и новчану награду и замолила ЕУ Аwардс тим Тхомсон Медиа да снимак о кратком разговору са њом не користе, као ни њене фотографије и све што се тиче редакције Либертас Пресс.

„Схватили смо да награда коју сте ми јуче доделили, може само да нашкоди дигнитету, интегритету и статусу који наша редакција ужива у друштву“, навела је Лакић.

Она је казала да су у Либертасу веома озбиљно приступили целом процесу и церемонији уручења награда „која је, такође, била веома необична имајући у виду ко су били присутни, као и упадљиво одсуство највиших представника делегације ЕУ у Подгорици“.

„С обзиром на јучерашње врло негативно искуство користим прилику да вас замолим да убудуће, Либертас Прессу не шаљете позиве за конкурсе било које врсте и да нас уклоните са ваше маилинг листе“, навела је Лакић и поновила да не жели да се у било којем јавном иступу користе њено име и назив редакције на чијем је челу.

„Уверени смо, након довољно консултација које смо јуче имали са колегама из других редакција и цивилног сектора, да ће враћање награде бити још један корак ка већој слободи и самопоштовању новинара у Црној Гори“, оценила је Лакић.

Лакић је главна уредница портала Либертас, а после серијала текстова објављених у априлу и мају прошле године које она потписује, уследила су хапшења полицајаца, тајних агената, специјалног тужиоца, дугогодишње председнице Врховног суда.

Лакић је добитница многих награда, а 2019. године добила је и Међународну награду Храбра жена (Интернатионал Wомен оф Цоураге Аwард) коју додељује амерички Стејт департмент женама из читавог света које су, упркос великом личном ризику, пример изврсне храбрости и лидерства у промоцији људских права, једнакости жена и друштвеног напретка.

Честа мета напада Лакић је постала пошто је почетком 2011. године истраживала и писала да ли се у фабрици „Тара“ и у складишту у Доној Горици производе, складиште и одатле кријумчаре фалсификати цигарета познатих марки.

Лакић је 8. маја 2018. године рањена на улазу зграде у којој станује у Подгорици, а ни после пет година полиција и тужилаштво нису подигли оптужницу против одговорних за тај покушај убиства, нити су саопштили ко је био налогодавац тог напада.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси