Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД: Влада предлаже закон опасних намјера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

27. 09. 2023.

Извор: www.hnd.hr

ХНД: Влада предлаже закон опасних намјера

Хрватско новинарско друштво (ХНД) и Синдикат новинара Хрватске (СНХ) изражавају дубоку забринутост и незадовољство због предложеног увођења новог казненог дјела у Казнени закон, које се односи на неовлаштено откривање садржаја извидне или доказне радње које се тиче судионика поступка.

Сматрамо да овакав приједлог можемо назвати и законом опасних намјера јер представља озбиљну пријетњу новинарској професији и слободном новинарству.

Иако из Министарства правосуђа и управе тврде да је циљ приједлога заштита претпоставке недужности и права на приватност окривљеника и других судионика у поступку, тешко је занемарити да се ова промјена догађа у врло осјетљивом политичком тренутку, непосредно прије суперизборне 2024. године. Такав контекст изазива сумње да власт користи наведено законско рјешење како би зауставила неугодно цурење информација које су од јавног интереса.

Иако су новинари изријеком искључени као особе које би оваквим законом могле казнено одговарати, евидентно је да ће им бити онемогућено или барем отежано медијско извјештавање о казненим поступцима и процесуирању политички изложених особа. Новинари и новинарке би прихваћањем оваквог приједлога Казненог закона били доведени у ситуацију да их се притишће да открију изворе, а с правом се може поставити и питање хоће ли долазити до тога да се провјеравају све комуникације наших колега и колегица како би се установило тко је прекршио закон и одао податке из истраге.

Још једном подсјећамо како је иницијатива за увођење новог казненог дјела кренула из политичког врха почетком ове године, након што су објављени транскрипти разговора у случају Јосипе Римац, у којима су споменути високи дужносници владајуће странке. Тада је премијер Андреј Пленковић најавио како ће цурење информација постати казнено дјело.

„Овакве ситуације да нам нетко ствари из списа неконтролирано, намјерно, политички, селектирано, аранжирано иде ван, чине политичке проблеме и цуре, то се неће догодити јер ће то бити казнено дјело“, поручио је тада Пленковић, најмоћнија политичка фигура у држави.

Грађани Хрватске требају бити свјесни да ће примјена овог закона озбиљно ограничити медијско извјештавање о важним аферама и на крају их лишити информација од јавног интереса. Овакво законско рјешење представљало би ново исцрпљивање и застрашивање новинара и медија, односно – као и СЛАПП – још један облик злопорабе правосуђа с циљем ограничавања слободе извјештавања и права јавности да буде информирана о поступцима власти.

За Извршни одбор ХНД-а,

Хрвоје Зовко, предсједник ХНД-а

За СНХ,

Маја Север, предсједница СНХ

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси