Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Потписан „Споразум о сарадњи“ између МУП-А и новинарских удружења ХНД-А и СНХ-А
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

25. 09. 2023.

Извор: www.hnd.hr

Потписан „Споразум о сарадњи“ између МУП-А и новинарских удружења ХНД-А и СНХ-А

„Споразумом ћемо придонијети развоју међусобне сурадње, уважавању и разумијевању те унапрјеђењу угледа и професионалног интегритета полицијске и новинарске струке, а с циљем осигурања и очувања потицајног и сигурног окружења те отклањања опасности у обављању радних задаћа“, истакнуо је потпредсједник Владе и министар унутарњих послова Давор Божиновић у поводу потписивања „Споразума о сурадњи“ Министарства унутарњих послова и новинарских удруга.

У сједишту Министарства унутарњих послова у Загребу потпредсједник Владе и министар унутарњих послова Давор Божиновић с предсједником Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвојем Зовком и предсједницом Синдиката новинара Хрватске (СНХ) Мајом Север потписао је Споразум о сурадњи те два пратећа протокола:

Пратећа два протокола поближе дефинирају, односно разрађују – сваки засебно – поступање полицијских службеника и медијских дјелатника на јавним окупљањима за која постоји интерес јавности, односно у другом је случају поближе дефинирано поступање полицијских службеника приликом сазнања о казненом дјелу почињеном на штету новинара и других медијских дјелатника у обављању радних задаћа, а с циљем стварања претпоставки за учинковито провођење криминалистичких истраживања казнених дјела, објаснио је министар унутарњих послова Давор Божиновић.

– Ово је велики корак у заштити медијских дјелатника. У име ХНД-а изражавам задовољство те морам рећи како смо и до сада јако добро сурађивали с полицијом и вјерујем како су данас потписани Споразум и протоколи добар темељ за даљњу сурадњу. Сигурност наших колегица и колега при обављању посла који је од јавног интереса нема алтернативе. Сада су на реду и накладници од којих очекујемо да примјењују овај Споразум и протоколе, али да сигурност наших колегица и колега осигурају и кроз боље радне увјете и плаће. Такођер очекујемо да се овом пројекту у коначници придружи и тужитељство – рекао је предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко .

Потписивању је из Министарства културе и медија присуствовала равнатељица Управе за медије и развој културних и креативних индустрија, Јасна Ваничек-Фила, уједно и национална координаторица кампање Вијећа Еуропе за заштиту медијских дјелатника.
Ријеч је о имплементацији Препоруке Еуропске комисије од 16. рујна 2021. о јамчењу заштите, сигурности и јачања положаја новинара и других медијских дјелатника у Еуропској унији.

– Заштита сигурности новинара и новинарки један је од приоритета нашег рада. Нажалост напади су све учесталији и жешћи. Проблем је препознала и Еуропска комисија и објавила Препоруке  о јамчењу заштите, сигурности и јачања положаја новинара и других медијских дјелатника у Еуропској унији, у којима се посебно наглашава сурадња и увођење брзог механизма како би се поставио учинковит сустав заштите. Заправо нам је циљ да наши колегице и колеге знају како се припремити за рад на терену, заштити се и што ако до напада дође. Ово је први корак, но без укључивања послодаваца у медијским кућама који морају преузет свој дио одговорности за сигуран рад новинара и новинарки и сурадње с тијелима правосудног сустава, нећемо изградити ефикасан сустав. Зато и те актере ове важне приче позивам да се укључе како би наши колегице и колеге могли слободно и сигурно радити свој посао – апелирала је предсједница СНХ Маја Север.

Наведена препорука подсјећа да државе чланице Еуропске уније: поштују слободу и плурализам медија, укључујући слободу мишљења те примања и ширења информација и идеја без уплитања тијела јавне власти, да се простор Еуропске уније сматра једним од најсигурнијих простора за новинаре и друге медијске дјелатнике, али и да у изградњи отпорнијих демокрација у цијелој Еуропској унији значајну улогу имају неовисни и плуралистички медији који грађанима омогућавају доношење информиране одлуке и судјелују у борби против дезинформација,  али се жели подузети још више у погледу заштите, сигурности и јачања новинара и других медијских дјелатника, а све како би се осигурало и очувало потицајно окружење за новинаре и друге медијске дјелатнике.

Према доступним подацима, до 1. рујна 2023. године полиција је евидентирала пет догађаја у вези с особама које обављају новинарску дјелатност. Тијеком прошле 2022. године, полиција је евидентирала десет, а годину прије, односно 2021. године, евидентирала је 15 догађаја у вези с особама које обављају новинарску дјелатност.

Министар Божиновић истакнуо је како се полиција обвезује континуирано планирати и подузимати нужне активности за сигуран и неометан рад медијских дјелатника.

– При поступању по сазнању за овакве догађаје казненог дјела пријетње, полицијски службеници приступају професионално и с дужном пажњом с обзиром на то да је ријеч о казненом дјелу против особне слободе, а поготово ако је ријеч о тежем облику, односно ако је дјело почињено на штету службене или одговорне особе или према новинару у вези с његовим послом, за што се може изрећи казна затвора до пет година. Полиција у таквим случајевима реагира журно те у сурадњи с оштећеном особом започиње криминалистичко истраживање, полицијске извиде, а све с циљем утврђивања идентитета починитеља и свих околности казненог дјела – објаснио је министар Божиновић.

– Наша су очекивања да ћемо Споразумом придонијети развоју међусобне сурадње, уважавању и разумијевању те унапрјеђењу угледа и професионалног интегритета полицијске и новинарске струке, а с циљем осигурања и очувања потицајног и сигурног окружења те отклањања опасности у обављању радних задаћа. Споразум, наиме, између осталога потиче на међусобно поштивање етичких начела полицијске и новинарске струке, али и уважавање специфичности тих двају послова – закључио је Божиновић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси