Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Уредник сарајевског портала: Тужени смо 70 пута, на мети најчешће новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

13. 09. 2023.

Аутор: Бета Извор: Н1

Уредник сарајевског портала: Тужени смо 70 пута, на мети најчешће новинари

Уредник портала Журнал и директор Центра за развој медија и анализе из Сарајева Елдин Карић изјавио је да је тај истраживачки новинарски портал до сада тужен око 70 пута, да тренутно има 50 активних процеса, и додао да се углавном ради о такозваним СЛАПП тужбама.

„За сваку причу коју смо објавили на порталу Журнал.инфо ми имамо доказе који их поткрепљују. Међутим, то њима није битно, суштина је да нас тим тужбама покушавају зауставити у раду“, рекао је Карић за портал Аутономија.

Додао је да те тужбе одузимају много енергије, времена и новца и да уносе нервозу у редакцију.

Карић је казао да би, уместо што толерише СЛАПП тужбе против медија, систем требало да се побрине и одреагује на објаве медија, да процесуира и заустави корупцију на коју истраживачки новинари стално указују.

„Уместо тога, ми се ‘гањамо’ по судовима и доказујемо да нисмо ми нешто криви. Нема никакве санкције за оне које су новинари открили због корупције, злоупотребе положаја и друге незаконитости“, навео је он.

СЛАПП (Strategic Lawsuits Against Public Participation), односно стратешке тужбе против јавног иступања, означавају тужбе које су усмерене као притисак на медије и појединце да би их одвратили од критичког иступања.

Циљ тужиоца није да добије обештећење и правду на суду већ да заплаши туженог и изложи га трошку док не одустане од даљег писања и извештавања.

На мети СЛАПП тужби су најчешће новинари, медијске организације, уредници, активисти и невладине организације, а најчешће их покрећу компаније и политичари.

Елдин Карић је рекао да су му недавно провалили у стан и украли лаптоп рачунаре.

„Још се нисам опоравио од тога. Није лако када вам неко тако угрози ваш интимни простор, тамо где би требало да се осећате безбедно, где је породично језгро. Индикативно је да су само рачунари украдени, а било је и других вредности. Тако нешто дубоко узнемирује човека. Морамо да се навикнемо да радимо у неким новим околностима“, оценио је Карић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси