Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Брутално претучени новинар за Н1: Имам девет шавова, али све сам запамтио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

21. 08. 2023.

Извор: Н1

Брутално претучени новинар за Н1: Имам девет шавова, али све сам запамтио

Пријетње, политичке притиске, пријетње смрћу, онлине насиље – све то доживљавају новинари у БиХ. Но, понекад не заврши све на вербалном нивоу него новинари буду и физички нападнути. У Брчком је нападнут новинар Мирза Дервишевић.

Умјесто одмора у свом граду новинар Мирза Дервишевић задобио је тјелесне повреде. Нападнут је синоћ у 22х када је био са својом мајком. Нападач га је ударио с леђа.

“Ја сам се окренуо и погледао имао је фантомку жуту ударио ме још једном и видио сам тај жељезни боксер и ево можете видјети… девет шавова је ту. Ја сам био разуман јер сам кроз студирање имао борилачке вјештине и трчао сам за њим и постоји једна споредна улица гдје га је чекало ауто за бијег. Ја сам га стигао и упутио један ударац”, препричава нам Дервишевић.

Нападач узвраћа, а онда Дервишевић осјећа слабост, губи дах. Ауто се удаљава. Он је потом примљен у Ургентни центар Брчко дистрикта. С обзиром на то да је сигуран да је нападнут због својих текстова одбио је да преноћи ту јер је писао и о именовањима у овој установи.

“Један хармоникаш како га ми називамо, а што и јесте, је директор здравствене установе. И често смо то критиковали и због тог страха нисам имао повјерења да преноћим ту”, нагласио је.

На портал уTimes Дервишевић је критиковао политичке елите у овом граду. Посљедњи текстови везани су за покушај смјене актуелног градоначелника и политичке потезе бившег градоначелника Еседа Кадрића. Из Владе траже реакцију.

“Енергична реакција надлежних институција на откривању и кажњавању одговорних треба да покаже да је Брчко дистрикт БиХ средина у којој постоји нулта толеранција према свим актима насиља, без обзира на мотив, а нарочито ако је оно повезано са медијским извјештавањем”, саопштили су из Владе Брчко дистрикта.

Из Полиције Брчко дистрикта кажу да предузимају све радње. Дервишевић им је до у детаљ описао цијели дoгађај.

“Запамтио сам аутомобил који је био марке Пежо сиве боје, описао сам и то полицији. Искрено, овако једноставан случај гдје имате… марку возила и гдје имате боју возила и у којем је смјеру отишао, а Брчко дистрикт је покривен видео надзором”, поентирао је Дервишевић.

Овај напад је алармантан и из Удружења БХ новинари траже промптну реакцију. Према подацима у БиХ у чак 70% случајева иза напада и пријетњи стоје политичари, особе на јавним функцијама.

Овај напад није изолиран случај. Прије мјесец дана у Сарајеву непознате особе провалиле су у стан једног од уредника Журнала и новинарке овог медија. Провалници су однијели два лаптопа.

У марту су оштећени аутомобили новинара Николе Мораче и уредника портала Бука Александра Трифуновића, након чега их је предсједник РС оптужио да су сами инсценирали напад.

Према анализама политички притисци и напади на новинаре и новинарке повећали су се за 40 посто у прошлој години у односу на 2021. 2023. година прати тај тренд. Ријетки су случајеви који доспију до суда, истичу БХ новинари. Један од ријетких случајева је пресуда Недељку Дукићу који је добио четири године затвора за покушај убиства Владимира Ковачевића. Нападнути Мирза Дервишевић осим рана на тијелу носи и трауму коју повећава сумња да ли ће нападачи бити приведени правди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси