Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Узаврела атмосфера у црногорским медијима, претње и притисци не јењавају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

17. 08. 2023.

Аутор: К.К.Н. Извор: УНС

Узаврела атмосфера у црногорским медијима, претње и притисци не јењавају

Медији и новинари у Црној Гори последњих дана суочавају се са притисцима и претњама, од позива на гашење портала до позива на ликвидацију.

Иако потпуно супротних уређивачких политика, црногорски медији Антена М и портал ИН4С мета су оних који мисле другачије.

У свом реаговању на претње упућене Антени М Синдикат новинара Црне горе навео је да је “уређивачка политика медија у Црној Гори често окидач за најгнусније пријетње запосленима и томе се коначно мора стати на пут“.

„Медијски плурализам и различитост уређивачких политика никада не смију бити разлог за угрожавање безбједности новинара већ управо супротно, за Црну Гору, као демократско друштво, љековито је да постоје медији који различито гледају на стварност, али у складу са професионалним стандардима“, пише у саопштењу Синдиката медија.

Позив на гашење портала ИН4С

Како је УНС-у рекао уредник сајта ИН4С Гојко Раичевић, овај медиј суочава се са озбиљном кампањом за гашење портала и његове Фејсбук странице.

„Хајка на наш портал не престаје данима. То се ради синхронизовано, што се може видети по усклађеној и једноличној реторици са различитих страна. Да је све организовано, може се закључити по томе да се свуда чују исте квалификације, изречене са злом намером. О нама у негативном контексту говоре као о 'просрпском, проруском медију'“, рекао је Раичевић УНС-у и истакао да „битку бије потпуно сам, те да је подршка изостала иако је портал ИН4С први који реагује када други осете притиске“.

Захтеви за блокаду портала и укидање спонзорства

Портал ИН4С је почетком августа објавио текст насловљен са “Шиптарска свињарија”, као реакцију на снимак у ком, како се наводи, појединци албанске националности вређају “српске мајке”.

Председник општине Тузи Ник Ђељошај оптужио је портал ИН4С да је овим текстом почео кампању таргетирања Албанаца и од Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност, иако она није надлежна за портале, затражио укидање портала.

“Обавјештавамо вас да сам данас упутио захтјев Агенцији за електронске комуникације и поштанску дјелатност с циљем затварања портала ИН4С. Затражили смо од Агенције да наложи свим оператерима електронских комуникација да потпуно блокирају ИН4С, тако да му се уопште не може приступити у Црној Гори”, навео је Ђељошај на Фејсбуку.

Како додаје, обратили су се и Фејсбуку да забрани њихову страницу на овој мрежи због, како је истакао, „распиривања етничке и верске мржње, шовинизма и константног вулгарног таргетирања мањинских народа“.

Такође, Ђељошај је у једном од својих Фејсбук објава навео да ће портал „завршити у парампарчад“. Он је позвао и Црногорски електродистрибутивни систем и Електропривреду Црне Горе да прекину сва спонзорства порталу ИН4С.

На позив УНС-а да појасни шта значи да ће портал „завршити у парампарчад“ и да ли сматра да је позивање на забрану медија добра пракса у демократксом друштву, Ђељошај није одговорио.

Како се наводи на сајту ИН4С, њему је засметао и коментар о лидеру Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) Адријану Вуксановићу под насловом „Сиктер бре, Туђманово и Павелићево клепетало“.

„Обавјештавамо вас да смо управо упутили захтјев извршним директорима ЦЕДИС-а и ЕПЦГ-а, г. Чађеновићу и г. Ровчанину, да прекину сва спонзорства на порталу ИН4С. Ово је уједно и припрема да се обратимо и осталим државним институцијама, до коначног гашења овог квазипортала. Обећавамо да ће овај портал завршити у парампарчад као што је завршио и рјечник ЦАНУ“, истакао је Ђељошај у саопштењу.

Он је додао да „као земља која тежи да буде прва наредна чланица Европске уније, ова примитивна циљања на националној и вјерској основи су неприхватљива. Надамо се да ће дотичне компаније поштовати основне принципе цивилизације 21. вијека и престати да учествују у спонзорствима на овом 'порталу'“.

Након текста ИН4С огласио се и портпарол Демократске партије социјалиста (ДПС) Милош Николић који је навео да “плаћеничко пропагандно гласило наставља да сије мржњу на националној основи док Агенција за електронске медије (АЕМ) сном мртвијем спава. Подршка за Адријана Вуксановића, искреног борца за грађанску и европску Црну Гору”.

Одговараће пред институцијама – дао сам вам бесу

 „Никада нијесам нити желим да поистовјећујем или осуђујем одређену националну заједницу, ако је појединац који припада тој заједници увриједио националну заједницу којој припадам. Ако је неваспитани уредник или власник портала ИН4С вријеђао Албанце и ако је он Србин (прије бих рекао кукавица, јер покушава да се сакрије иза свог националног идентитета), нема то никакве везе са Србима, одговараће пред институцијама он лично и тај портал, дао сам Вам Бесу“, написао је Ђељошај на Фејсбуку.

Раичевић за УНС каже да је позвао Ђељошаја да одржи бесу и да му је то већ постало „смешно“, али да то ипак „не значи да треба да ћутимо“.

„Фирма која нам одржава сајт каже да он трпи јаке нападе од тад. Хоће да нас оборе. Не разумем се у то, али кажу да је за такве нападе морало да буде уложено много новца. И поред свега тога ми наилазимо на неко хорско ћутање“, каже Раичевић.

Претње радију и порталу Антена М

Полиција у Црној Гори прошлог четвртка пронашла је и одузела пиштољ и муницију од особе која је дан пре, преко друштвених мрежа, претила смрћу уредништву радија и портала Антена М.

Претње Антени М упућене су у коментару на Фејсбук страници тог медија, на којој је један од коментатора под именом Ђорђије Тадић позвао на ликвидацију уредника и заменика Антене М.

„Портал Антена М је највеће усташко легло на Балкану. Под хитно ликвидират уредника и замјеника, а остало угасит“, навео је корисник у коментару на Фејсбуку.

Ипак, како је наведено у саопштењу полиције, "у делу упућених претњи државни тужилац констатовао је да нема елемената кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности".

Главни и одговорни уредник Антене М Дарко Шуковић, за Глас Америке, казао је да је „шокиран одлуком Основног државног тужилаштва у Никшићу да у пријетњи ликвидацијом нема бића кривичног дјела“.

„Овакво понашање ОДТ може само да охрабри насилнике и да им олакша да с пријетњи пређу на конкретне радње“, казао је Шуковић.

Никшићка полиција је, како је наведено у саопштењу Управе полиције, „претресом стана који користи Ђ.Т. пронашла и одузела пиштољ за који је именовани посједовао оружни лист и 115 комада муниције различите врсте и калибра – у илегалном посједу“.

Након упућених претњи уредништво Антене М  саопштило је да је „поново на мети екстремиста из препознатљивог идеолошког миљеа“, као и да су „пријетње и увреде заправо свакодневан пратећи садржај редакцијског живота“, али да су, како наводе „само тек неколико њих објавили и пријавили надлежним државним институцијама“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси