Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Упозорење на угрожавање медијских слобода упућено Мисији ЕУ у БиХ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

16. 08. 2023.

Извор: Слободна Европа

Упозорење на угрожавање медијских слобода упућено Мисији ЕУ у БиХ

Замјеница министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Душка Јуришић изјавила је 15. августа да је "предсједник ентитета Република Српска Милорад Додик 12. августа ове године угрозио слободу изражавања и медија, својим изјавама на ванредној конференцији за медије".

„Означавајући сарајевске медије, те медије Бука, Капитал и БН Телевизију као издајничке према Републици Српској, те Н1 као непријатеља српског народа и Републике Српске, не само да је оклеветао већину медија у БиХ, већ је новинарима угрозио сигурност и онемогућио нормалан рад“, истакла је.

Ово је Јуришић навела у писму које је упутила шефу Делегације и специјалном представнику Европске уније у БиХ Јоханну Сатлеру.

Додала је да Додик користи овакву реторику упркос преговарачким напорима да се усвоје закони и испуне услови за почетак преговора БиХ за пуноправно чланство у ЕУ.

Подсјетила је да је БиХ обавезна зајамчити слободу изражавања и медија, као и заштиту новинара, што је предуслов за пуноправно чланство земље у ЕУ.

„Нико нема право, а посебно не високопозиционирани политичари попут Милорада Додика, проглашавати медије, који професионално раде свој посао, непријатељима српског народа и Републике Српске“, навела је.

Подсјетила је Саттлера и на нападе на повратничке породице, као и нападе на LGBTIQ активисте, упосленике Меморијалног центра Поточари, као и на то да је предсједник Републике Српске опсовао геноцид у Сребреници.

„Очекујем од вас да ове бројне и у посљедње вријеме учестале случајеве угрожавања слободе изражавања и медија, те угрожавања права рањивих група имате у виду приликом оцјењивања напретка Босне и Херцеговине“, навела је, поред осталог, Јуришић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси